
Lewin's Honeyeater
CommonGBIF 6.9·Dongniao Rarity Index8.10
Lewin's Honeyeater (Meliphaga lewinii) 是雀形目吸蜜鸟科吸蜜鸟属的鸟类。此鸟以澳洲艺术家John Lewin命名,分布于澳大利亚东部,自北昆士兰至维多利亚中部,偏好湿润森林环境,常见于雨林和湿硬叶林中,亦适应城市公园与花园。其显著特征为橄榄灰体羽,脸颊带淡黄色斑块,喙较粗壮。
Lewin's Honeyeater
19-21.5 cm. Largest, darkest, member of look-alike trio. Bill black, strong; eye grey: wide, whitish gape-streak to below eye; pale yellow 'half-moon' ear mark. Colour varies; shade and shape of ear mark vary. Singles, pairs: bold; probes blossoms, raids cultivated fruit; sweet food in houses, picnic tables. Flight strong, irregular, with 'flop-flop' of wings.
- Voice
- long, tremulous machinegun-rattle, peevish scolds.
- Habitat
- rainforests, from coast to over 1000 m in summer in se. Aust.; above 200 m n. of Townsville (Q); in s. Q-n. NSW, sub-inland lowland forests/woodlands, brigalow/belar scrubs, coastal scrubs/heaths, mangroves, cultivation, canefields, orchards, blackberries, lantana, gardens.
- Breeding
- Aug.-Jan.
- Nest
- untidy, strong cup of bark, grass, moss, lichen; spiders' web; leaves, paper; fabric; lined with plant down; 1-6 m in foliage of leafy shrub/tree.
- Eggs
- 2 (3); white, spotted deep red.
- Range & Status
- coastal e. Aust. and islands: from McIlwraith Ra., e. C. York Pen. (Q) and Cooktown (Q) to near Melbourne (Vic.); inland to Carnarvon Ras. (Q); Mt Kaputar NP-Rylstone-Mt Kosciuszko NP (NSW); e. Vic., w. to Toolangi-Gembrook; casual Dandenong Ras., s. to Strzelecki Ras.-Gippsland Lakes. Common in n., uncommon in s.; migrates from highlands to lowlands in autumn-winter.
- Distribution key to races
- 1. Meliphaga lewinii amphochlora 2. Meliphaga lewinii mab 3. Meliphaga lewinii lewinii






