Yellow-spotted Honeyeater

Yellow-spotted Honeyeater

OccasionalGBIF 23.2·Dongniao Rarity Index9.03

Meliphaga notata· 吸蜜鸟科· Passeriformes

Yellow-spotted Honeyeater (Meliphaga notata) 黄斑吸蜜鸟,是雀形目吸蜜鸟科吸蜜鸟属的鸟类。最显著的特征是头部后方的黄色斑点。该鸟种主要分布在澳大利亚东北部,特别是在昆士兰北部的湿润地区。

Species Profile

IOC World Bird List

Yellow-spotted Honeyeater

Meliphaga notata· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

17.5 cm. Other name: Lesser Lewin Honeyeater. Smaller then Lewin's: bill finer, comparatively longer; plumage brighter; eye brown; gape streak yellow; yellow ear mark forms rounded triangle. C. York birds paler, brighter. Singles, pairs: aggressive; flight swift, undulating; feeds acrobatically; tame around habitation. Note range.

Voice
loud; high-pitched metallic, descending, 'keah-keah-keah-keah!'; machinegun rattle like Lewin's, inferior in tone, volume; speed varying; loud scolding.
Habitat
rainforests, monsoon forests, vine-scrubs, eucalypt woodlands, watercourses, mangroves, bananas, cultivation, lantana, gardens; mostly below c. 400 m.
Breeding
Aug.-Feb.
Nest
cup of bark-shreds, palm fibre, spiders' web, lichen; lined with plant down; 1-3 m high in low shrub, mangrove.
Eggs
2; pink-white, spotted reddish, purple.
Range & Status
ne. Q: from C. York s. to Aurukun R. on w. coast; Townsville on e. coast in lower foothills, coastal islands. Common. Sedentary, nomadic. Also Torres Strait.
Distribution key to races
1. Meliphaga notata notata 2. Meliphaga notata mixta