
White-cheeked Honeyeater
OccasionalGBIF 19.2·Dongniao Rarity Index8.93
英文名:White-cheeked Honeyeater(学名:Phylidonyris niger),是雀形目吸蜜鸟科的鸟类。16–18 厘米。与 New Holland 的区别在于眼深褐色,白色颊斑更大;外侧尾羽无白色羽端。成对、小群:活跃,具群体炫耀行为。
White-cheeked Honeyeater
16-18 cm. Differs from New Holland in dark-brown eye, larger white cheek patch; no white tips to outer tail feathers. Pairs, parties: active, with group displays.
- Voice
- squeaky 'chip-chew, chippy-chew'; quick 'chip' or 'hiccup'. Flight-Song:'twee-ee-twee-ee'. Alarm-call: rapid 'hee-hee-hee', etc.
- Habitat
- rainforest margins, eucalypt forests, watercourse vegetation; coastal scrubs, paperbarks, wet heaths. In sw. WA: coastal thickets, sandplain-heaths, woodland understorey.
- Breeding
- April-Nov. (ne. Q); Aug.-Nov. (NSW, s. WA).
- Nest
- rough cup of twigs, bark, grass, rootlets, spiders' web, plant down; low in shrub, heath, tall grass.
- Eggs
- 2-3; like New Holland.
- Range & Status
- coastal e. Aust. (and highlands); and sw. WA. Nominate race: highlands of ne. Q, from Atherton Tableland s. to Eungella NP, near Mackay. Main population from c. Tropic in Q, s. on coast and highlands to c. Bermagui (NSW); casual inland, far e. Vic.; vagrant e. Tas. Common n. of Sydney, scarce s. coast. In s. WA, race gouldi widespread Israelite Bay-Murchison R. (w. coast); sparse n. of Perth, absent sw. forest zone. Common. Sedentary; local seasonal movements.
- Distribution key to races
- 1. Phylidonyris niger niger 2. Phylidonyris niger gouldi






