Brown Honeyeater

Brown Honeyeater

CommonGBIF 6.7·Dongniao Rarity Index7.69

Lichmera indistincta· 吸蜜鸟科· Passeriformes

Brown Honeyeater (Lichmera indistincta) 褐岩吸蜜鸟,是雀形目吸蜜鸟科岩吸蜜鸟属的鸟类。广泛分布于澳大利亚西部、北部、中部和东部,新几内亚中南部,印尼阿鲁群岛,小巽他群岛,以及巴厘岛,是唯一跨过华莱士线进入亚洲地区的吸蜜鸟。中等体型的灰褐色吸蜜鸟,具有黄色橄榄色的翼和尾部斑块,眼后有一黄色小绒毛,分布广泛,适应性强。

Species Profile

IOC World Bird List

Brown Honeyeater

Lichmera indistincta· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

11-15 cm. Male much larger. Plain brown honeyeater with longish curved bill; yellowish/silvery white spot behind eye; flight/tail feathers edged yellowish. Gape yellow; black in breeding males. Immature: yellow-white mark near gape, no yellowish, silvery spot. Singles, pairs, flocks: demonstrative, aerobatic; song distinctive.

Similar Species
Dusky Honeyeater; Red-headed, Scarlet Honeyeaters, females.
Voice
strong, varied, like Clamorous Reed-Warbler; 'sweet-sweet-quarty-quarty'; grating 'kreee?'; throaty 'dup'.
Habitat
eucalypt forests, inland scrubs and watercourses, subtropical/tropical woodlands, rainforest margins, coastal scrubs, paperbarks, mangroves, inland watercourse-vegetation, golf courses, parks, gardens.
Breeding
June-Jan.
Nest
deep cup of grass, bark shreds, leaves, palm-fibre, spiders' web; in foliage 1-6 m high.
Eggs
2-3; white with red-brown spots.
Range & Status
widespread mainland Aust. except Western and Simpson Deserts, Nullarbor and sse. Aust. In nw. SA, extends s. into Gt Victoria Desert. In NSW, extends w. to Wanaaring, s. to Hillston-Dubbo-Hunter R., coastally s. to Cronulla-Port Hacking. Casual w. of Coober Pedy (SA); Red Cliffs (Vic.). Common. Sedentary; locally nomadic.
Distribution key to races
1. lichmera indistincta indistincta 2. lichmera indistincta ocularis 3. lichmera indistincta melvillensis