Brown Honeyeater

Lichmera indistincta· 吸蜜鸟科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Brown Honeyeater

Lichmera indistincta· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

11-15 cm. Male much larger. Plain brown honeyeater with longish curved bill; yellowish/silvery white spot behind eye; flight/tail feathers edged yellowish. Gape yellow; black in breeding males. Immature: yellow-white mark near gape, no yellowish, silvery spot. Singles, pairs, flocks: demonstrative, aerobatic; song distinctive.

Similar Species
Dusky Honeyeater; Red-headed, Scarlet Honeyeaters, females.
Voice
strong, varied, like Clamorous Reed-Warbler; 'sweet-sweet-quarty-quarty'; grating 'kreee?'; throaty 'dup'.
Habitat
eucalypt forests, inland scrubs and watercourses, subtropical/tropical woodlands, rainforest margins, coastal scrubs, paperbarks, mangroves, inland watercourse-vegetation, golf courses, parks, gardens.
Breeding
June-Jan.
Nest
deep cup of grass, bark shreds, leaves, palm-fibre, spiders' web; in foliage 1-6 m high.
Eggs
2-3; white with red-brown spots.
Range & Status
widespread mainland Aust. except Western and Simpson Deserts, Nullarbor and sse. Aust. In nw. SA, extends s. into Gt Victoria Desert. In NSW, extends w. to Wanaaring, s. to Hillston-Dubbo-Hunter R., coastally s. to Cronulla-Port Hacking. Casual w. of Coober Pedy (SA); Red Cliffs (Vic.). Common. Sedentary; locally nomadic.
Distribution key to races
1. lichmera indistincta indistincta 2. lichmera indistincta ocularis 3. lichmera indistincta melvillensis

Related Bird Works

  1. Brown Honeyeater
    001Brown Honeyeater○Common7.69
  2. Brown Honeyeater
    002Brown Honeyeater○Common7.69