
Yellow-plumed Honeyeater
UncommonGBIF 27.2·Dongniao Rarity Index9.20
Yellow-plumed Honeyeater (Ptilotula ornata) 黄痣吸蜜鸟,是雀形目吸蜜鸟科黄痣吸蜜鸟属的鸟类。分子系统发育分析证实该属多系发生,遂移至Ptilotula属。其主要栖息于澳大利亚南部的温带森林和地中海型灌木丛,分布范围从西澳大利亚西南部至新南威尔士州中部。
Yellow-plumed Honeyeater
13-16 cm. Olive-green above with upswept, bright yellow neck-plume; breast whitish, strongly streaked grey-brown. Singles, pairs, parties in colony: vivacious; male has steep song-flight.
- Other name
- Mallee Honeyeater.
- Similar Species
- Purple-gaped, Grey-fronted Honeyeaters.
- Voice
- flatter, harder than White-plumed; liquid 'joe-joe-hik'; brisk 'chickwididee'; in song-flight, 'hit joe-joe, 'hit joe-joe, hit'. Alarm-call: flat, machinegun-like trill.
- Habitat
- mallee, often far from water; eucalypt woodlands/forests; cypress pine, belar; coastal heaths with banksias, she-oaks, tea-tree thickets; when travelling, river red gums on watercourses; coastal forests in sw. WA.
- Breeding
- July-Jan.
- Nest
- cup of dry grass, plant down, spiders' web; in foliage 1-12 m.
- Eggs
- 2; whitish/pale red-buff, deepening at large end; freckled, spotted red-brown.
- Range & Status
- s. inland Aust.: mallee areas of c. NSW, e. to Gilgandra-Orange-Temora; mallee of c. and nw. Vic., s. to Tarnagulla; Murray mallee of SA, w. to York-Eyre Pens.; n. to s. Flinders Ras.-L. Frome-Ooldea (SA); w. to Coolgardie (WA); n. to c. Shark Bay. Common locally; at times casual far from 'normal' range.






