Bridled Honeyeater

Bridled Honeyeater

UncommonGBIF 42.0·Dongniao Rarity Index9.41

Bolemoreus frenatus· 吸蜜鸟科· Passeriformes

Bridled Honeyeater (Bolemoreus frenatus) 是雀形目吸蜜鸟科波乐吸蜜鸟属的鸟类。以独特的马缰状面部标记而著称,是澳大利亚东北部昆士兰特有种。在较高海拔的热带雨林中发现,通常位于300米以上高度。冬季会迁至低海拔森林,包括红树林地带,偶尔可见于开阔生境。

Species Profile

IOC World Bird List

Bridled Honeyeater

Bolemoreus frenatus· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

20-22 cm. Distinctive dark honeyeater: bill black with yellow base; eye grey; yellowish/pink line curves from gape under eye in small fleshy patch. Forehead/face, throat and ear-coverts black; white scalloping behind eye; yellow tip on ear-coverts; pale grey patch on side of neck. Singles, pairs, small flocks: active, pugnacious; tame in rainforest parks.

Other name
Mountain Honeyeater.
Similar Species
Eungella Honeyeater.
Voice
clear, imperious 'we-are' or 'wachita-wachita'.
Habitat
highland rainforests, watercourse vegetation, wetter eucalypt woodlands; in winter, paperbarks, eucalypt woodlands.
Breeding
Sept.-Dec.
Nest
cup of fine twigs, stems; lined with plant fibre; in leafy twigs, vine, usually low.
Eggs
2; whitish, spotted red-brown, grey-brown, purplish grey.
Range & Status
ne. Q: from near Cooktown (Mt Amos), s. on highlands to Paluma Ra., near Townsville. Common. Sedentary, winter movement to coastal lowlands.