Yellow-spotted Honeyeater

Meliphaga notata· 吸蜜鸟科(1 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Yellow-spotted Honeyeater

Meliphaga notata· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

17.5 cm. Other name: Lesser Lewin Honeyeater. Smaller then Lewin's: bill finer, comparatively longer; plumage brighter; eye brown; gape streak yellow; yellow ear mark forms rounded triangle. C. York birds paler, brighter. Singles, pairs: aggressive; flight swift, undulating; feeds acrobatically; tame around habitation. Note range.

Voice
loud; high-pitched metallic, descending, 'keah-keah-keah-keah!'; machinegun rattle like Lewin's, inferior in tone, volume; speed varying; loud scolding.
Habitat
rainforests, monsoon forests, vine-scrubs, eucalypt woodlands, watercourses, mangroves, bananas, cultivation, lantana, gardens; mostly below c. 400 m.
Breeding
Aug.-Feb.
Nest
cup of bark-shreds, palm fibre, spiders' web, lichen; lined with plant down; 1-3 m high in low shrub, mangrove.
Eggs
2; pink-white, spotted reddish, purple.
Range & Status
ne. Q: from C. York s. to Aurukun R. on w. coast; Townsville on e. coast in lower foothills, coastal islands. Common. Sedentary, nomadic. Also Torres Strait.
Distribution key to races
1. Meliphaga notata notata 2. Meliphaga notata mixta

Related Bird Works

  1. Yellow-spotted Honeyeater
    001Yellow-spotted Honeyeater◔Occasional9.03