White-fronted Chat

Epthianura albifrons· 吸蜜鸟科(7 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

White-fronted Chat

Epthianura albifrons· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

11-13 cm. Male: forehead/face/underparts white; black cowl joins black breastband. Female: face/upperparts grey-brown, thin breastband. Both sexes: eyes yellow-white, or yellow-brown to red. Immature: duller; lacks breastband. Pairs, parties; walks with swagger; perches tussocks, fences. Flight bouncing.

Similar Species
Double-barred Finch, Banded Whiteface.
Voice
metallic 'tang'.
Habitat
open damp ground, grass clumps, fencelines, heath, samphire saltmarshes, mangroves, dunes, saltbush-plains.
Breeding
July-Jan.
Nest
cup of grass, twigs; deep in tussock, low shrub.
Eggs
3-4; white; spotted reddish; purplish brown.
Range & Status
s. Aust.: n. to Shark Bay (WA)-s. Q; Tas. Common. Sedentary; nomadic in n.

Related Bird Works

  1. White-fronted Chat
    001White-fronted Chat◔Occasional8.94
  2. White-fronted Chat
    002White-fronted Chat◔Occasional8.94
  3. White-fronted Chat
    003White-fronted Chat◔Occasional8.94
  4. White-fronted Chat
    004White-fronted Chat◔Occasional8.94
  5. White-fronted Chat
    005White-fronted Chat◔Occasional8.94
  6. White-fronted Chat
    006White-fronted Chat◔Occasional8.94
  7. White-fronted Chat
    007White-fronted Chat◔Occasional8.94