
White-fronted Chat
OccasionalGBIF 18.8·Dongniao Rarity Index8.94
英文名:White-fronted Chat(学名:Epthianura albifrons),是雀形目吸蜜鸟科澳䳭属的小型鸟类,主要分布于澳大利亚南部,包括西澳大利亚西南部至新南威尔士州中东部和塔斯马尼亚。其最显著的特征是雄鸟的白色脸部与黑色颈带形成鲜明对比。
White-fronted Chat
11-13 cm. Male: forehead/face/underparts white; black cowl joins black breastband. Female: face/upperparts grey-brown, thin breastband. Both sexes: eyes yellow-white, or yellow-brown to red. Immature: duller; lacks breastband. Pairs, parties; walks with swagger; perches tussocks, fences. Flight bouncing.
- Similar Species
- Double-barred Finch, Banded Whiteface.
- Voice
- metallic 'tang'.
- Habitat
- open damp ground, grass clumps, fencelines, heath, samphire saltmarshes, mangroves, dunes, saltbush-plains.
- Breeding
- July-Jan.
- Nest
- cup of grass, twigs; deep in tussock, low shrub.
- Eggs
- 3-4; white; spotted reddish; purplish brown.
- Range & Status
- s. Aust.: n. to Shark Bay (WA)-s. Q; Tas. Common. Sedentary; nomadic in n.






