White-fronted Chat

White-fronted Chat

OccasionalGBIF 18.8·Dongniao Rarity Index8.94

Epthianura albifrons· 吸蜜鸟科· Passeriformes

英文名:White-fronted Chat(学名:Epthianura albifrons),是雀形目吸蜜鸟科澳䳭属的小型鸟类,主要分布于澳大利亚南部,包括西澳大利亚西南部至新南威尔士州中东部和塔斯马尼亚。其最显著的特征是雄鸟的白色脸部与黑色颈带形成鲜明对比。g

Species Profile

IOC World Bird List

White-fronted Chat

Epthianura albifrons· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

11-13 cm. Male: forehead/face/underparts white; black cowl joins black breastband. Female: face/upperparts grey-brown, thin breastband. Both sexes: eyes yellow-white, or yellow-brown to red. Immature: duller; lacks breastband. Pairs, parties; walks with swagger; perches tussocks, fences. Flight bouncing.

Similar Species
Double-barred Finch, Banded Whiteface.
Voice
metallic 'tang'.
Habitat
open damp ground, grass clumps, fencelines, heath, samphire saltmarshes, mangroves, dunes, saltbush-plains.
Breeding
July-Jan.
Nest
cup of grass, twigs; deep in tussock, low shrub.
Eggs
3-4; white; spotted reddish; purplish brown.
Range & Status
s. Aust.: n. to Shark Bay (WA)-s. Q; Tas. Common. Sedentary; nomadic in n.