Chestnut-crowned Babbler

Pomatostomus ruficeps· 弯嘴鹛科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Chestnut-crowned Babbler

Pomatostomus ruficeps· Australasian Babblers

21-23 cm. Note dark eye, chestnut crown bordered by long white eyebrows; double white wingbar; white of throat/breast narrower than White-browed, bordered by dark sides of breast. Note white-tipped undertail-coverts. In flight, shows two fine, curved white wingbars. Mostly seen in loose companies of 12-15; regularly uses 'play' areas around base of particular trees, shrubs. Shy.

Similar Species
White-browed Babbler.
Voice
'we-chee chee chee'; strident, irregular but melodious territorial song from top of tall shrub or tree, like piping of Little Eagle. Approached, flocks utter loud 'chack-a-chack'.
Habitat
drier inland scrubs/woodlands: mallee, mulga, other acacias; cypress pine, belar; on stony ground, sandhills; lignum, Old Man saltbush, samphire; mallee-fringed roadsides.
Breeding
June-Oct.
Nest
larger, often higher than White-browed.
Eggs
3-5; like White-browed.
Range & Status
se. inland Aust.: from sw. Q n. to Windorah, e. to Mitchell-Dirranbandi; w. NSW, e. to Lightning Ridge-Nyngan-Condobolin-Moulamein; far nw. Vic., e. to c. Swan Hill with isolated population at Terrick Terrick NP; e. SA, s. to c. Swan Reach; w. to Quorn-w. of Flinders Ras.-Marree-e. of L. Eyre to c. Innamincka. Scarce to locally common. Sedentary.

Related Bird Works

  1. Chestnut-crowned Babbler
    001Chestnut-crowned Babbler◑Uncommon9.40
  2. Chestnut-crowned Babbler
    002Chestnut-crowned Babbler◑Uncommon9.40