
Chestnut-crowned Babbler
UncommonGBIF 40.0·Dongniao Rarity Index9.40
这种名为“栗冠鵐鹩”的鸟类属于中等体型,是澳大利亚东南部干旱及半干旱地区特有的物种。它隶属于鵐鹩科(Pomatostomidae),该科包含五种分布于澳大利亚与巴布亚新几内亚地区的鵐鹩类。这类鸟类性格活泼、极具社交性,通常以多达23只个体组成的群体生活在一起,共同觅食和繁殖。它们还有其他几种俗称,如“红冠鵐鹩”或“红头鵐鹩”。
Chestnut-crowned Babbler
21-23 cm. Note dark eye, chestnut crown bordered by long white eyebrows; double white wingbar; white of throat/breast narrower than White-browed, bordered by dark sides of breast. Note white-tipped undertail-coverts. In flight, shows two fine, curved white wingbars. Mostly seen in loose companies of 12-15; regularly uses 'play' areas around base of particular trees, shrubs. Shy.
- Similar Species
- White-browed Babbler.
- Voice
- 'we-chee chee chee'; strident, irregular but melodious territorial song from top of tall shrub or tree, like piping of Little Eagle. Approached, flocks utter loud 'chack-a-chack'.
- Habitat
- drier inland scrubs/woodlands: mallee, mulga, other acacias; cypress pine, belar; on stony ground, sandhills; lignum, Old Man saltbush, samphire; mallee-fringed roadsides.
- Breeding
- June-Oct.
- Nest
- larger, often higher than White-browed.
- Eggs
- 3-5; like White-browed.
- Range & Status
- se. inland Aust.: from sw. Q n. to Windorah, e. to Mitchell-Dirranbandi; w. NSW, e. to Lightning Ridge-Nyngan-Condobolin-Moulamein; far nw. Vic., e. to c. Swan Hill with isolated population at Terrick Terrick NP; e. SA, s. to c. Swan Reach; w. to Quorn-w. of Flinders Ras.-Marree-e. of L. Eyre to c. Innamincka. Scarce to locally common. Sedentary.






