
Yellow-tinted Honeyeater
UncommonGBIF 35.3·Dongniao Rarity Index9.13
英文名:Yellow-tinted Honeyeater(学名:Ptilotula flavescens),是雀形目吸蜜鸟科黄痣吸蜜鸟属的鸟类。分布于新几内亚东南部和澳大利亚北部,包括澳大利亚的西部、北部地区和昆士兰州。其自然生境主要是热带湿润低地森林和热带红树林。
Yellow-tinted Honeyeater
14-16 cm. Bill black; face yellowish with fine, curved black neck-plume. Immature: base of bill yellow. Brisk, active; in small resident colonies, nomadic flocks.
- Other name
- Pale-yellow Honeyeater.
- Similar Species
- in region of Townsville-w. Atherton Tableland, where Fuscous Honeyeater is yellower, it may be confused.
- Voice
- sharp little 'jer', 'jer-jer' or harsh descending 'tew, tew, tew' almost continuously. Alarm-call: feeble trilled 'weeweeweewee'.
- Habitat
- grassy tropical woodland; thickets on watercourses; river red gums; occasionally mangroves.
- Breeding
- July-March.
- Nest
- cup of bark-shreds, grass, spiders' web, egg-sacs, lined with fine bark; in shrubby tree, 2-3 m high.
- Eggs
- 2; pink, lightly spotted red-brown.
- Range & Status
- n. Aust. and coastal islands: from Broome (WA), through Kimberley, patchy across Top End (NT), s. to Larrimah-McArthur R.; nw. Q, s. to Mt Isa, e. to upper Mitchell R. on s. C. York Pen., but apparently remains w. of Gt Divide (L. Nielsen); casual n. on w. coast of C. York Pen. to Weipa. Common. Sedentary; blossom-nomad. Also PNG.
- Distribution key to races
- 1. Ptilotula flavescens flavescens 2. Ptilotula flavescens melvillensis






