
Grey-fronted Honeyeater
UncommonGBIF 47.3·Dongniao Rarity Index9.50
英文名:Grey-fronted Honeyeater(学名:Ptilotula plumula),是雀形目吸蜜鸟科的鸟类。13–16 厘米。额浅灰色;具小黑色眼罩;头顶/上体橄榄黄褐色;下体浅黄褐色,具较深色纵纹。醒目的黄色颈羽,上方具狭窄的黑色边缘。独具成对;在花丛中结群。警惕;飞行距离远;注意略长、平截的尾。
Grey-fronted Honeyeater
13-16 cm. Forehead pale grey; small black mask; crown/upperparts olive-fawn; underparts pale fawn, with darker streaks. Conspicuous yellow neck-plume, finely edged black above. Solitary pairs; companies at blossoms. Wary; flies far; note longish, square-cut tail.
- Other name
- Yellow-fronted Honeyeater.
- Similar Species
- Yellow-tinted, Grey-headed, Yellow-plumed Honeyeaters.
- Voice
- in song-flight, 'it-wirt, wirt, wirt'. Alarm-call: single sharp 'boink'.
- Habitat
- grassy eucalypt woodlands; timbered rocky hills/gorges above watercourses; inland mallee; mulga; banksia/heath associations.
- Breeding
- July-Jan.
- Nest
- cup of bark-fibre, spiders' web, egg-sacs; lined with plant down; low in foliage.
- Eggs
- 2 (3); pale salmon-pink, freckled pale red-brown, in zone.
- Range & Status
- scattered, in suitable habitat, over much of continent w. of Gt Divide; absent from driest deserts. Patchy. Sedentary; nomadic.
- Distribution key to races
- 1. Ptilotula plumula plumula 2. Ptilotula plumula planasi 3. Ptilotula plumula graingeri






