Chestnut-breasted Mannikin

Chestnut-breasted Mannikin

OccasionalGBIF 18.6·Dongniao Rarity Index8.00

Lonchura castaneothorax· 梅花雀科· Passeriformes

Chestnut-breasted Mannikin (Lonchura castaneothorax) 栗胸文鸟,是雀形目梅花雀科文鸟属的鸟类。小型梅花雀科文鸟属鸟类。具有独特的黑色面部、灰色冠顶和颈背,以及鲜明的栗色胸部,下腹部则为白色,两者之间由一条明显的黑色带状条纹分隔。分布广泛,可见于澳大利亚、新喀里多尼亚、印度尼西亚及巴布亚新几内亚,亦被引入法属波利尼西亚。

Species Profile

IOC World Bird List

Chestnut-breasted Mannikin

Lonchura castaneothorax· Firetails, Finches, Munias, Mannikins

11.5-12.5 cm. Robust silver bill/black face; upperbreast chestnut, separated from white underparts by black band; flanks barred black; undertail-coverts black; rump/tail yellow-chestnut. Female: paler, duller. Immature: bill darker; underparts plain brownish buff; tail ashy-brown. Pairs, flocks, imms. predominating. Feeds on tall seeding grass, rice, sorghum, millet; roosts in reeds, ricefields; takes flying insects. Normal flight undulating, but large flocks fly fast with swift turns. Forages, roosts, interbreeds with Yellow-rumped Mannikin.

Other name
Chestnut-breasted Munia
Voice
bell-like tinkling.
Habitat
grasslands near water; swamp vegetation, coastal heaths, mangroves, wastelands, roadsides, lantana thickets, canefields, ricefields, sorghum, millet.
Breeding
Nov.-April; any month.
Nest
small, globular; of green/dry grass; lined with grass, plant down; low in long grass, reeds, crop, shrub, bamboo.
Eggs
5-6; white, oval.
Range & Status
from Kimberley (WA), Top End (NT), e. on Gulf coast to C. York Pen. (Q), s. on e. coast to Shoalhaven R. (NSW); inland to Richmond-Carnarvon Ras. (Q); Glen Innes-Gloucester (NSW). Sedentary, seasonally nomadic. Feral colonies from aviary escapes reported elsewhere. Also PNG. Introduced New Cal., Tahiti.
Distribution key to races
1. Lonchura castaneothorax castaneothorax