Scaly-breasted Munia

Scaly-breasted Munia

CommonGBIF 3.7·Dongniao Rarity Index5.51

Lonchura punctulata· 梅花雀科· Passeriformes

Scaly-breasted Munia(学名:Lonchura punctulata),是雀形目梅花雀科文鸟属的鸟类。体型小巧的梅花雀科鸟类,分布于南亚至东南亚的广阔区域。其最显著的特征是胸部和两胁的深褐色鳞状斑纹。原生于印度、斯里兰卡到中国东部、台湾、菲律宾及周边岛屿。斑文鸟通常成群活动,以谷物为主食,对农业造成一定影响。

Species Profile

IOC World Bird List

Scaly-breasted Munia

Lonchura punctulata· Firetails, Finches, Munias, Mannikins

10.5-11.5 cm. Face/throat dark brown; underparts whitish, with fine scaly cinnamon-brown pattern. Immature: pale brown above, plain brownish yellow below; tail yellow-grey. Pairs, flocks: forages in grasses, weeds, climbs stems; flicks wings, swings tail; perches fences, overhead wires. Flocks fly fast with simultaneous turns; drop.

Other name
Scaly-breasted Mannikin.
Similar Species
imm. Chestnut-breasted paler below.
Voice
sharp 'kit-tee'.
Habitat
grasslands, crops, rank roadside growth, urban wastelands, lantana thickets, vineyards.
Breeding
spring-summer, se. Aust., all months ne. Q.
Nest
bottle of coarse green grass, leaves, bark; lined with grass, seed-heads; 1-10 m in shrub, tree, often in colony; sheds, buildings.
Eggs
4-7; white.
Range & Status
native from India to s. China, Malaysia, Philippines to e. Indonesia. Introduced from aviary escapes near Brisbane, Townsville, Rockhampton (Q), Sydney (NSW), from c. 1930. Widespread from c. Cooktown (Q) to Moruya (NSW), mostly coastal, but inland to Miles (Q), Mudgee (NSW). Common; expanding.
Distribution key to races
1. Lonchura punctulata topela