Chestnut-breasted Mannikin

Lonchura castaneothorax· 梅花雀科(3 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Chestnut-breasted Mannikin

Lonchura castaneothorax· Firetails, Finches, Munias, Mannikins

11.5-12.5 cm. Robust silver bill/black face; upperbreast chestnut, separated from white underparts by black band; flanks barred black; undertail-coverts black; rump/tail yellow-chestnut. Female: paler, duller. Immature: bill darker; underparts plain brownish buff; tail ashy-brown. Pairs, flocks, imms. predominating. Feeds on tall seeding grass, rice, sorghum, millet; roosts in reeds, ricefields; takes flying insects. Normal flight undulating, but large flocks fly fast with swift turns. Forages, roosts, interbreeds with Yellow-rumped Mannikin.

Other name
Chestnut-breasted Munia
Voice
bell-like tinkling.
Habitat
grasslands near water; swamp vegetation, coastal heaths, mangroves, wastelands, roadsides, lantana thickets, canefields, ricefields, sorghum, millet.
Breeding
Nov.-April; any month.
Nest
small, globular; of green/dry grass; lined with grass, plant down; low in long grass, reeds, crop, shrub, bamboo.
Eggs
5-6; white, oval.
Range & Status
from Kimberley (WA), Top End (NT), e. on Gulf coast to C. York Pen. (Q), s. on e. coast to Shoalhaven R. (NSW); inland to Richmond-Carnarvon Ras. (Q); Glen Innes-Gloucester (NSW). Sedentary, seasonally nomadic. Feral colonies from aviary escapes reported elsewhere. Also PNG. Introduced New Cal., Tahiti.
Distribution key to races
1. Lonchura castaneothorax castaneothorax

Related Bird Works

  1. Chestnut-breasted Mannikin
    001Chestnut-breasted Mannikin◔Occasional8.00
  2. Chestnut-breasted Mannikin
    002Chestnut-breasted Mannikin◔Occasional8.00
  3. Chestnut-breasted Mannikin
    003Chestnut-breasted Mannikin◔Occasional8.00