Yellow-rumped Mannikin

Yellow-rumped Mannikin

LegendaryGBIF 75.6·Dongniao Rarity Index9.74

Lonchura flaviprymna· 梅花雀科· Passeriformes

Yellow-rumped Mannikin(学名:Lonchura flaviprymna),是雀形目梅花雀科文鸟属的鸟类。分布在澳大利亚东北部金伯利地区和西北部北领地特有种。主要栖息于亚热带至热带的红树林、湿润灌木草原和湿地环境。

Species Profile

IOC World Bird List

Yellow-rumped Mannikin

Lonchura flaviprymna· Firetails, Finches, Munias, Mannikins

11-12 cm. Robust silver bill; fawn-white head; deep chestnut upperparts; yellow-chestnut rump/tail; throat/underparts washed yellow-buff; undertail-coverts black. Immature: like imm. Chestnut-breasted. Pairs to flocks of c. 5-100 (Garnett, 1993): feeds, roosts and, in parts, interbreeds with Chestnut-breasted, producing intermediates.

Other name
Yellow-rumped Munia.
Voice
like Chestnut-breasted; deeper, more bell-like.
Habitat
tall seeding grasses near water; grassy flats with shrubs/trees; mangroves; rice, sorghum; roosts in reedbeds. In 'wet', drier, more inland grasslands, open woodlands.
Breeding
Jan.-March.
Nest
like Chestnut-breasted.
Eggs
4-5; white, oval.
Range & Status
from Ord R. (e. Kimberley, WA) and coastal w. NT, n. to King R. in Arnhem Land, inland to Victoria R. Downs, e. to upper Roper R. Generally scarce; locally abundant, e.g. irrigated areas on Ord R. Locally nomadic: coastwards in dry season, inland in 'wet'.