Grey-crowned Babbler

Grey-crowned Babbler

OccasionalGBIF 17.8·Dongniao Rarity Index8.94

Pomatostomus temporalis· 弯嘴鹛科· Passeriformes

英文名:Grey-crowned Babbler(学名:Pomatostomus temporalis),是雀形目弯嘴鹛科的鸟类。29厘米。体型最大的鹛:眼浅黄色(幼鸟眼深色);冠部/后颈浅灰色;黑色面罩上方有宽阔的白色眉纹;上体棕黑色;指名亚种下体暖褐色,亚种 rubeculus(“Red-breasted Babbler”)下体呈浓郁的棕栗色。习性同其他鹛类;觅食位置更高,见于较高大树木中。飞行时注意栗色翼斑。

Species Profile

IOC World Bird List

Grey-crowned Babbler

Pomatostomus temporalis· Australasian Babblers

29 cm. Largest babbler: eye pale yellow (dark in immature); crown/nape pale grey; broad white eyebrow over black mask; upperparts brown-black; underparts warm brown in nominate race, rich rufous-chestnut in race rubeculus ('Red-breasted Babbler'). Habits like other babblers; feeds higher, in larger trees. In flight, note chestnut wingpatch.

Other name
Happy Family; Red-breasted Babbler; Yahoo.
Similar Species
White-browed Babbler.
Voice
clear 'yahoo', sometimes in chorus; brisk 'go-wah-hee, go-wah-hee'; strident 'peeoo peeoo'; falsetto 'put-yair, put-yair'.
Habitat
open forests, woodlands, scrublands; farmlands, outer suburbs.
Breeding
June-Oct.; March-June in WA.
Nest
large, domed, of sticks, with spout-like entrance; lined with grass, bark fibre, rootlets, feathers, wool; 3-6 m in shrub, sapling. Extra nests serve as communal roosts.
Eggs
2-6; buff to purple-brown, dark grey; with dark brown scribbles.
Range & Status
nominate race: from extreme se. SA, through n. Vic., s. to Mornington Pen., but mostly n. of Divide; in NSW, e. to Hunter Valley region but mostly w. of Divide, inland to c. Balranald-Ivanhoe-Yantabulla; in Q, widespread except far sw. corner. Race rubeculus: from w. of Winton-Normanton (Q) to s. NT-ne. SA (to c. Oodnadatta, but absent from Simpson and W. Deserts); w. to Pilbara (WA), coastally s. to Wooramel R., s. inland to c. upper Murchison R.-Wiluna. Sedentary. Seriously declining in settled se. Aust.
Distribution key to races
1. Pomatostomus temporalis temporalis 2. Pomatostomus temporalis rubeculus