
Bar-shouldered Dove
英文名:Bar-shouldered Dove(学名:Geopelia humeralis),是鸽形目鸠鸽科姬地鸠属的鸟类。体型介于26至30厘米,重量约110至150克。其显著特征包括颈部后方的金属铜色斑块,灰色的脸和颈,以及粉红色的腹部。常见于澳大利亚北部及新几内亚南部和东南部的木地、城镇、公园和花园。
Bar-shouldered Dove
26-30 cm. Bigger than Peaceful Dove: unbarred blue-grey upperbreast contrasts with boldly black-scalloped, bright coppery nape; eye-ring grey, red-brown when breeding. Juvenile: duller, washed coppery on blue-grey neck; eye-ring buff. Pairs, parties: feeds mostly on ground. Flight swift, level, direct, with loud wing whistle. Carries head high; note pale copper shoulders, blue-grey foreneck, chestnut patch on flight-feathers, cinnamon wing lining; white tail edge narrower, with less black, than Spotted Turtle-Dove but most feathers tipped white.
- Other name
- Pandanus Pigeon.
- Similar Species
- Peaceful Dove: smaller; lacks copper nape; has fine scallopings across breast; in flight, wing linings chestnut, flight-feathers dark grey. Spotted Turtle-Dove: spotted white rear collar; tail more black-and-white in flight.
- Voice
- high-pitched, melodious 'coolicoo'; emphatic 'hook, coo!, hook, coo!, hook!'
- Habitat
- vegetation near water: tropical, subtropical scrubs, inland and coastal; gullies, gorges, scrubby vegetation, mangroves, by creeks, swamps; eucalypt woodlands, crops, plantations, lantana, Pandanus thickets, well-treed gardens.
- Breeding
- mostly Sept.-Jan. in s.; Feb.-April in n.
- Nest
- scanty platform of twigs, grasses; usually in shrub, low tree, mangrove or vine-scrub.
- Eggs
- 2; white, rounded, glossy.
- Range & Status
- e. and coastal n. Aust. (and islands) from Illawarra-Blue Mts region (NSW), where increasing, to Pilbara region (WA), coastally s. to c. Learmonth. In lowland e. Aust., inland to upper Barcoo-Warrego Rs. (Q); casually s. to lower Murrumbidgee R.-Wilcannia (NSW). Vagrant nw. Vic. Also Torres Strait, s. PNG. Sedentary.
- Distribution key to races
- 1. Geopelia humeralis humeralis 2. Geopelia humeralis headlandi 3. Geopelia humeralis inexpectata






