Rose-crowned Fruit Dove

Rose-crowned Fruit Dove

UncommonGBIF 25.2·Dongniao Rarity Index8.52

Ptilinopus regina· 鸠鸽科· Columbiformes

英文名:Rose-crowned Fruit Dove(学名:Ptilinopus regina),是鸽形目鸠鸽科的鸟类。20–25 厘米。华丽的小型树栖鸠,粉色或玫瑰红色头顶,以一道黄线与质感粗糙的灰色头颈分隔。常从下方仰望可见于雨林中,此时杏黄色下体和黄色尾端可立即辨识。雌鸟:色较暗淡。未成年鸟:多为绿色,翅和尾羽具黄色边缘;腹部黄色。单只、成对、结小群:隐匿于枝叶间不易察觉。攀爬取食果实;在裸露枝头炫耀、争斗。可听鸣声、落果声或快速鼓翼飞行辨识。持续飞行非常迅速、直接。

Species Profile

IOC World Bird List

Rose-crowned Fruit Dove

Ptilinopus regina· Pigeons, Doves, Bronzewings

20–25 cm. Gorgeous small foliage-dwelling pigeon with pink or rose-red cap separated by a yellow line from grey-textured head and neck. Often seen from below in rainforest when apricot–yellow underparts and yellow tail tip immediately identify it. Female: duller. Immature: mostly green with yellow margins to wing and tail feathers; yellow abdomen. Singles, pairs, parties: inconspicuous in foliage. Climbs after fruit; displays and skirmishes on exposed branches. Listen for calls, falling fruit, or quick, whistling flights. Sustained flight very swift, direct.

Other Names
Red-crowned Fruit-Dove, Fruit-Pigeon or Pigeon.
Similar Species
Superb Fruit-Dove: underparts patchy white-and-green; male has black breastband; female dark blue crown. Wompoo Fruit-Dove: purple breast cut off by yellow underparts; tail grey below, without yellow tip.
Voice
surprisingly loud, explosive: begins with a slow, repeated ‘hook-coo’; descends into a rapid, accelerating staccato ‘coo-coo-coo-coo’. Also swelling ‘OO!, uk-COO, uk-COO’.
Habitat
rainforests, vine-scrubs; adjacent eucalypt forests and woodlands; swamp woodlands, mangroves; berry or fruit-bearing trees in farms, gardens, public and private.
Breeding
Nov.–April.
Nest
frail platform of twigs, low in vines or other understorey vegetation; paperbark, etc., up to 8 m.
Eggs
1; pure white, oval.
Range & Status
coastal nw., n. and e. Aust. and coastal islands, from c. Broome (WA) to Arnhem Land, e. to Pellew Group (NT), and from C. York Pen. (Q) s. to c. Hunter R. (NSW); casual s. coast NSW, s. Vic. and Tas. Fairly common; migratory, dispersive and nomadic.
Distribution key to races
1. Ptilinopus regina regina 2. Ptilinopus regina ewingii