Diamond Dove

Diamond Dove

OccasionalGBIF 23.2·Dongniao Rarity Index9.05

Geopelia cuneata· 鸠鸽科· Columbiformes

Diamond Dove(学名:Geopelia cuneata),是鸽形目鸠鸽科姬地鸠属的鸟类。又名: 宝石姬地鸠、钻石姬地鸠,是世界上体型最小的鸠类之一。分布于澳大利亚西部及半干旱沙漠地带,以其精致的外观和适应性强著称。

Species Profile

IOC World Bird List

Diamond Dove

Geopelia cuneata· Pigeons, Doves, Bronzewings

19-22 cm. Tiny blue-grey dove with red eye-ring and fine white spots on grey-brown wings. Female: eye-ring smaller; markings browner; some have uneven rufous wash. Juvenile: duller, browner; with irregular open, barred pattern of black, buff and grey-white on upperparts; some white spots on wings; eye-ring fawn; eye brown; legs grey. Pairs, parties, winter flocks: feeds on ground in quick, toddling run; often in hot sun. Flushes with whistling 'frrr' of wings: flight undulating, fast, direct, almost like Budgerigar, showing chestnut flight-feathers; white belly, white outer tail feathers more prominent than Peaceful Dove.

Similar Species
Peaceful Dove: eye-ring blue-green; plumage closely scalloped black and white across breast; wing linings chestnut.
Voice
mournful, falsetto, slow, level four-note coo, 'oh-my-papa'; also plaintive, slow, high-pitched 'coo-cooooo'.
Habitat
drier grassy woodlands, scrub near water, wooded watercourses.
Breeding
any month after rain; mostly spring in s. Aust.
Nest
fragile platform of twigs, grasses, rootlets; in low shrub or scrubby tree; stump; occasionally on ground.
Eggs
2; white, rounded.
Range & Status
drier parts of all mainland states, except driest deserts; mostly absent from coastal s. Aust., s. WA (s. of Murchison R.) and Nullarbor Plain: scarce C. York Pen. (Q). But moves coastwards during dry periods inland, mostly in summer in se. Aust., winter in n. Fairly common; patchy; nomadic.