Pied Currawong

Pied Currawong

CommonGBIF 4.6·Dongniao Rarity Index7.63

Strepera graculina· 燕鵙科· Passeriformes

英文名:Pied Currawong(学名:Strepera graculina),是雀形目燕鵙科噪钟鹊属的鸟类。体型较大,与乌鸦相似,分布于澳大利亚东部的森林地区,比较常见。此物种拥有黑色或煤灰色羽毛,白色翼斑和尾下覆羽,黄色的眼睛,以及显著的长喙。其鸣声独特,被描述为‘curr-a-wong’。

Species Profile

IOC World Bird List

Pied Currawong

Strepera graculina· Woodswallows, Butcherbirds, Currawongs

42-50 cm. Male larger. Black bird with robust black bill, yellow eyes, white window in the wing, white base to tail feathers, white undertail-coverts/tail tips. Note that in sw. Vic., white markings in wings and at base of tail are smaller than on e. coast. Female: greyer. Immature: grey-brown; breast mottled; feathers have paler edges; has less white; eye dark. Singles, pairs, autumn/winter flocks. Noisy, especially in rough weather; forages on ground, trunks, limbs, in foliage. Flies with deep, lapping wingbeats/swoops; silhouette flat, showing small-to-large white base to tail feathers - the only currawong so marked. Droops wings on alighting, sometimes cocks tail. Tame around settlement, picnic areas, ski villages. In winter, noisy communal roosts.

Similar Species
White-winged Chough. Grey Currawong: no white base to tail feathers, but see race melanoptera ('Black-winged Currawong'), below.
Voice
loud, falsetto, 'currar' wailed, descending; 'crik, crik, bewaiir'; 'currar-awok-awok-currar', or 'jabawok! jabawok!'; in e. Aust., long wolf-whistle 'weeeooo'.
Habitat
alpine forests/woodlands to c. 1500 m; rainforests, forests, woodlands, inland/coastal scrubs; farmlands, garbage tips, picnic grounds, parks, gardens.
Breeding
Aug.-Dec.
Nest
flattish, of sticks; lined with roots, grass, bark; in leafy fork, 5-25 m high.
Eggs
3; light-brown, freckled, blotched darker.
Range & Status
e. Aust. and islands from C. York (Q) to sw. Vic.-far se. SA. Inland in Q to c. upper Mitchell R.-Longreach-Idalia NP-Morven; in NSW to Collarenebri-Hillston-Barham. In Vic., inland on Murray R. to c. Kerang, rare w. of Grampians NP. Breeds in forested ranges, coasts, foothills; flocks disperse to coastal lowlands, inland plains, April-Sept. Year-round resident in highlands of ne. Q. Common. Sedentary; dispersive.
Distribution key to races
1. Strepera graculina magnirostris 2. Strepera graculina robinsoni 3. Strepera graculina graculina 4. Strepera graculina nebulosa 5. Strepera graculina ashbyi 6. Strepera graculina crissalis (Lord Howe I.)