Grey Currawong

Grey Currawong

OccasionalGBIF 13.1·Dongniao Rarity Index8.73

Strepera versicolor· 燕鵙科· Passeriformes

Grey Currawong (Strepera versicolor) 灰噪钟鹊,是雀形目燕鵙科噪钟鹊属的鸟类。广泛分布在澳大利亚南部,包括塔斯马尼亚岛。其体型接近乌鸦,平均长度约48厘米,拥有黄色的眼睛、厚重的喙和深色羽毛,翼下和尾巴带有白色标记。两性外观相似,存在六种亚种,主要通过整体羽毛颜色和白羽斑的大小进行区分。灰噪钟鹊以其响亮独特的‘clink’叫声著称。

Species Profile

IOC World Bird List

Grey Currawong

Strepera versicolor· Woodswallows, Butcherbirds, Currawongs

45-50 cm. Male larger. Furtive large grey bird with robust bill, shaded black around the bright yellow eye; white patch at base of primaries, visible in flight; white tips to primaries; prominent white undertail-coverts and white tips to tail, but no white at base of tail. Flies with flat silhouette, pulsing wingbeats. Immature: duller, browner; gape yellow; eye dark. Mostly, the white markings remain constant, but in w. Vic.-se. SA-sw. NSW, race melanoptera ('Black-winged Currawong') can be black, with white in wings reduced or absent. Birds on Yorke Pen.-Eyre Pen.-nw. SA-sw. NT-s. WA browner. Largest, darkest race is arguta ('Clinking Currawong') of Tas. Singles, pairs, family parties: loose autumn/winter flocks in parts. Forages noisily in loose bark; raids nests/eggs; steals food; small birds; eats phasmids, etc., in foliage.

Other name
Black-winged, Brown or Clinking Currawong; Squeaker.
Similar Species
Pied Currawong: in e. Aust., has conspicuous white base to tail feathers, visible in flight. In w. Vic., this marking, and white in wings, is often much-reduced, causing confusion with dark race melanoptera of Grey Currawong, especially those with short, new white-tipped feathers in tail. Take care, listen to calls.
Voice
ringing 'chling chling' or 'chding, chding'; ringing 'cree'. Conversational notes like mewing cats, toy trumpets. In Tas., race arguta calls 'keer-keer-kink', or 'klink, klank', like striking anvil.
Habitat
forests/woodlands; mallee, coastal scrubs, heaths, roadside timber; orchards, suburban areas.
Breeding
Aug.-Dec.
Nest
large, shallow, of sticks; lined with rootlets, grass; 3-20 m on horizontal fork.
Eggs
2-3 (4); light-brown to reddish buff; spotted, blotched red-brown, lilac-grey.
Range & Status
s. Aust., n. and e. Tas.: all Vic; in NSW, ranges n. to Blue Mts, exceptionally to Hunter Valley, inland to c. Willandra NP; in SA, widespread n. to s. Flinders Ras.-Gawler Ras.-Nullarbor Plain, w. to s. WA, n. to Laverton-Wiluna-Shark Bay. Common to uncommon. Sedentary, seasonally nomadic. (Little-known, far-inland population from Everard-Musgrave Ras. (nw. SA), n. to Victory Downs-Mt Olga-Petermann Ras. (NT), w. to Warburton Ras. (WA).)
Distribution key to races
1. Strepera versicolor versicolor 2. Strepera versicolor arguta 3. Strepera versicolor melanoptera 4. Strepera versicolor halmaturina 5. Strepera versicolor intermedia 6. Strepera versicolor plumbea