White-browed Scrubwren

White-browed Scrubwren

CommonGBIF 6.2·Dongniao Rarity Index8.00

Sericornis frontalis· 细嘴莺科· Passeriformes

White-browed Scrubwren (Sericornis frontalis) 白眉丝刺莺,是雀形目细嘴莺科丝刺莺属的鸟类。生活在澳洲沿岸。广泛分布于东、南、西南澳大利亚的非沙漠和半干旱地带,偏好浓密的灌木丛生环境。这种小鸟以其鲜明的白色眉纹和淡色虹膜著称,体长11-14厘米,全身主要呈现橄榄棕色,且拥有三种显著不同的亚种。

Species Profile

IOC World Bird List

White-browed Scrubwren

Sericornis frontalis· Australasian Warblers

11-13 cm. Male: blackish mask; cream eye; white eyebrow and bold curving silver-white whisker-mark; rufous rump; variable dark tail band. Female: duller, mask browner. Immature: duller. Pairs, parties: fussy; hops briskly on ground, logs, undergrowth; scolds intruders; tame in gardens.

Similar Species
Spotted, Tasmanian, Tropical Scrubwrens; thornbills.
Voice
clear, sustained 'tseer-tseer-tseer', or 'seat-you, seat-you', etc.; deep zizzing scolding, at intruders, cuckoos, snakes.
Habitat
undergrowth of forests, woodlands, scrubs, from sea level to above snowline: riverside thickets; heaths; bracken, saltmarsh, mangroves; parks, gardens.
Breeding
June-Dec.; communally.
Nest
domed of loose grass, twigs, fine roots, leaves; in bank; roots; undergrowth, sword-grass, tussock; hanging tin, coat in outhouse.
Eggs
2-3; stout oval; grey-white to pale buff; blotched, spotted dull brown/purplish brown.
Range & Status
coastal e., s., sw. Aust. Race laevigaster: coastal ne. Aust., from Cairns-Atherton Tableland (Q) to ne. NSW. Race frontalis group: mainland se. Aust. and Furneaux Grp., w. to Adelaide region (SA). Common. Sedentary.
Distribution key to races
1. Sericornis frontalis laevigaster 2. Sericornis frontalis tweedi 3. Sericornis frontalis frontalis 4. Sericornis frontalis harterti 5. Sericornis frontalis rosinae 6. Sericornis frontalis flindersi