Yellow Chat
Epthianura crocea· 吸蜜鸟科(3 photos)
Photographed In:
Yellow Chat
10-11.5 cm. Male: eye cream-white; head/body gold to yellow-white; variable black crescent on breast. Female: eye cream-white; eyebrow yellowish; no breastband. Immature: greyer; eye tan. Pairs; local populations; sometimes with other chats. Forages waterside vegetation, mud, low green growth. In flight, golden rump, blackish, white-tipped tail.
- Similar Species
- Orange Chat, female: eye red-brown; upperparts browner.
- Voice
- piping 'te-tsu-te'; strident churring; sparrow-like 'chirp'.
- Habitat
- bullrushes, pencil-rush, sedges, swamp cane-grass, lignum on seasonal wetlands; artesian bore drains; saltbush, bluebush on plains.
- Breeding
- Sept.-Nov., March-June, after rain.
- Nest
- cup of stems, grass, feathers; in shrub, sedge, cane-grass; over water.
- Eggs
- 2 (3); white, dotted blackish red.
- Range & Status
- from Roebuck Plains, near Broome (WA), to Barkly Tablelands (NT)-Gulf lowlands (Q), e. to c. Hughenden; also coastal areas around Rockhampton (Q). Inland s. on bore drains to c. Windorah (sw. Q), Pandiburra Bore (ne. SA). Casual Broken Hill-Kinchega NP (NSW). Rare. Sedentary; nomadic.
- Distribution key to races
- 1. Epthianura crocea crocea 2. Epthianura crocea tunneyi 3. Epthianura crocea macgregori


