Sulphur-crested Cockatoo

Cacatua galerita· 凤头鹦鹉科(4 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Sulphur-crested Cockatoo

Cacatua galerita· Cockatoos, Corellas, Galah, Cockatiel

44-51 cm. Familiar, noisy 'white cockatoo' with blackish bill, upswept yellow crest; faint yellow cheek mark; underwings, undertail washed yellow. Parties to flocks of hundreds: adaptable - feeds on ground in grasslands, or in rainforest trees, e.g. Hoop Pines. Flies on broad, rounded-rectangular wings with steady, or stiff, irregular wingbeats, flap-flap-glide sequences, fast swoops.

Other name
White Cockatoo.
Similar Species
corellas.
Voice
raucous, shattering screeches; sharp squawks, whistles.
Habitat
tropical, temperate rainforests; palm forests, swamp woodlands; eucalyptus forests and woodlands; river red gums in pastoral country and on watercourses; mangroves, farmlands, crops, city parks, gardens.
Breeding
Aug.-Jan. in s.; May-Sept. in n.
Nest
on decayed debris in tree-hollow, usually high; hole in cliff.
Eggs
2-3; white, oval.
Range & Status
coastal, sub-coastal n. and e. Aust., Tas.; introduced to s. WA before 1935. Common to abundant. Sedentary. Also PNG, islands; introduced NZ.
Distribution key to races
1. Cacatua galerita galerita 2. Cacatua galerita fitzroyi

Related Bird Works

  1. Sulphur-crested Cockatoo
    001Sulphur-crested Cockatoo○Common7.10
  2. Sulphur-crested Cockatoo
    002Sulphur-crested Cockatoo○Common7.10
  3. Sulphur-crested Cockatoo
    003Sulphur-crested Cockatoo○Common7.10
  4. Sulphur-crested Cockatoo
    004Sulphur-crested Cockatoo○Common7.10