Sulphur-crested Cockatoo

Sulphur-crested Cockatoo

CommonGBIF 3.9·Dongniao Rarity Index7.10

Cacatua galerita· 凤头鹦鹉科· Psittaciformes

英文名:Sulphur-crested Cockatoo(学名:Cacatua galerita),是鹦形目凤头鹦鹉科白凤头鹦鹉属的鸟类。大型白色凤头鹦鹉,拥有醒目的黄色羽冠和黑色喙。常见于澳大利亚北部、东部及东南部至昆士兰岛西部,新几内亚及北部、东部岛屿等地。体长45-55厘米,以葵花籽、玉米等为主食,叫声响亮。

Species Profile

IOC World Bird List

Sulphur-crested Cockatoo

Cacatua galerita· Cockatoos, Corellas, Galah, Cockatiel

44-51 cm. Familiar, noisy 'white cockatoo' with blackish bill, upswept yellow crest; faint yellow cheek mark; underwings, undertail washed yellow. Parties to flocks of hundreds: adaptable - feeds on ground in grasslands, or in rainforest trees, e.g. Hoop Pines. Flies on broad, rounded-rectangular wings with steady, or stiff, irregular wingbeats, flap-flap-glide sequences, fast swoops.

Other name
White Cockatoo.
Similar Species
corellas.
Voice
raucous, shattering screeches; sharp squawks, whistles.
Habitat
tropical, temperate rainforests; palm forests, swamp woodlands; eucalyptus forests and woodlands; river red gums in pastoral country and on watercourses; mangroves, farmlands, crops, city parks, gardens.
Breeding
Aug.-Jan. in s.; May-Sept. in n.
Nest
on decayed debris in tree-hollow, usually high; hole in cliff.
Eggs
2-3; white, oval.
Range & Status
coastal, sub-coastal n. and e. Aust., Tas.; introduced to s. WA before 1935. Common to abundant. Sedentary. Also PNG, islands; introduced NZ.
Distribution key to races
1. Cacatua galerita galerita 2. Cacatua galerita fitzroyi