纹胸鵙鹟
Colluricincla boweri· 啸鹟科(2 photos)
Photographed In:
Locations:
Bower's Shrikethrush
21 cm. Small, large-headed, short-tailed shrike-thrush with slaty, olive-brown back, grey-streaked rufous breast. Male: bill black; lores/eye-ring grey; lacks rufous eyebrow. Female: bill dark grey with pinkish tinge; lores/eyebrow and eye-ring rufous; upperparts slightly paler, greyer. Immature: like female, with rufous on wing coverts. Singles, pairs: quiet, watches from low perch; forages on lawns near rainforest.
- Similar Species
- Little Shrike-thrush.
- Voice
- quiet: mellow, high, rising 'sheee', followed by lower 'wot, wot, wot, wot'; loud 'chuck!'; honeyeater-like clicking chirps; in alarm, harsh gratings.
- Habitat
- rainforests in coastal ranges of ne. Q; lawns near same.
- Breeding
- Oct.-Jan.
- Nest
- open cup of leaves, skeleton-leaves, bark; rootlets; 1-8 m in lawyer vine, tree-fork.
- Eggs
- 2 (3); pearly/pinky white, sparsely blotched red-brown, underlying grey.
- Range & Status
- mostly above 400m in highland rainforests of ne. Q, from Mt Amos, near Cooktown, to Mt Spec, near Townsville; inland to Herberton Ra., but to sea level where habitat continuous (Blakers et al, 1984). Common. Winter movement to lowlands is reported.

