White-cheeked Honeyeater

Phylidonyris niger· 吸蜜鸟科(1 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

White-cheeked Honeyeater

Phylidonyris niger· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

16-18 cm. Differs from New Holland in dark-brown eye, larger white cheek patch; no white tips to outer tail feathers. Pairs, parties: active, with group displays.

Voice
squeaky 'chip-chew, chippy-chew'; quick 'chip' or 'hiccup'. Flight-Song:'twee-ee-twee-ee'. Alarm-call: rapid 'hee-hee-hee', etc.
Habitat
rainforest margins, eucalypt forests, watercourse vegetation; coastal scrubs, paperbarks, wet heaths. In sw. WA: coastal thickets, sandplain-heaths, woodland understorey.
Breeding
April-Nov. (ne. Q); Aug.-Nov. (NSW, s. WA).
Nest
rough cup of twigs, bark, grass, rootlets, spiders' web, plant down; low in shrub, heath, tall grass.
Eggs
2-3; like New Holland.
Range & Status
coastal e. Aust. (and highlands); and sw. WA. Nominate race: highlands of ne. Q, from Atherton Tableland s. to Eungella NP, near Mackay. Main population from c. Tropic in Q, s. on coast and highlands to c. Bermagui (NSW); casual inland, far e. Vic.; vagrant e. Tas. Common n. of Sydney, scarce s. coast. In s. WA, race gouldi widespread Israelite Bay-Murchison R. (w. coast); sparse n. of Perth, absent sw. forest zone. Common. Sedentary; local seasonal movements.
Distribution key to races
1. Phylidonyris niger niger 2. Phylidonyris niger gouldi

Related Bird Works

  1. White-cheeked Honeyeater
    001White-cheeked Honeyeater◔Occasional8.93