Grey Goshawk

Grey Goshawk

UncommonGBIF 39.8·Dongniao Rarity Index9.23

Tachyspiza novaehollandiae· 鹰科· Accipitriformes

英文名:Grey Goshawk(学名:Tachyspiza novaehollandiae),是鹰形目鹰科的鸟类。40–54 厘米;翼展可达 1.1 米。雌鸟较大。强壮的鹰,具两种色型:(1)纯白色;眼亮黄色或深红色;(2)上体灰色,下体白色,具细密的灰色横斑;眼深红色。两种色型的蜡膜和腿均为亮黄色。幼鸟似成鸟,但灰色型上体较褐,胸、飞羽和尾横斑更密。单只、成对:在活树或突出的枯树上守候;飞行时振翅迅速而浅,以微下垂的双翅滑翔。翱翔时双翅略上扬;轮廓独特:翅宽而钝,后缘中部明显凸出;尾比褐鹰短。

Species Profile

IOC World Bird List

Grey Goshawk

Tachyspiza novaehollandiae· Kites, Hawks, Eagles, Harriers, Buzzards

40-54 cm; span to 1.1 m. Female larger. Powerful hawk of two colour-morphs: (1) pure white; eyes bright yellow or dark red; (2) grey above, whitish below, finely barred grey; eyes dark red. Both morphs have bright yellow cere and legs. Juveniles like adults, but grey morphs browner above, somewhat more heavily barred on breast, flightfeathers and tail. Singles, pairs: watches from live, or emergent dead, trees; flies with quick, shallow wingbeats and glides on slightly depressed wings. Soars with wings slightly upswept; silhouette distinctive: wings broad and blunt, trailing edge notably convex in centre; tail shorter than Brown Goshawk.

Other name
Variable or White Goshawk.
Similar Species
Grey Falcon, Black-shouldered Kite.
Voice
deep mellow 'yewik, yewik, yewik, yewik', slower than Brown Goshawk. Also higher-pitched, staccato, slower than Brown.
Habitat
rainforests, forests; forest gullies and valleys; taller woodlands, timber on watercourses; open country in autumn dispersal.
Breeding
Sept.-Dec.
Nest
large, shallow, of sticks; high in live tree.
Eggs
2-3;blue-white. Morphs may interbreed; has interbred with Brown Goshawk.
Range & Status
Aust. and Tas.; patchy in coastal n. Aust., from Kimberley (WA) to C. York Pen. (Q); more regular in rainforests of e. Aust. to se. SA, and w. Tas.; casual Adelaide, Kangaroo I. (SA). Grey morph predominates on e. coast; white morph across n. Aust. and in Tas., w. Vic., although birds in se. SA are grey morph. Sedentary; seasonally dispersive. Uncommon to rare.