Spotted Harrier

Spotted Harrier

UncommonGBIF 31.1·Dongniao Rarity Index9.22

Circus assimilis· 鹰科· Accipitriformes

英文名:Spotted Harrier(学名:Circus assimilis),是鹰形目鹰科的鸟类。50–61 厘米;翼展可达 1.2 米。上体烟灰色;脸盘栗色,镶灰色边;下体栗色,密布白色点斑;尾长,灰色,具四或五道醒目的黑色横带和宽阔的黑色端斑;腿长,黄色。 单只或成对:以宽阔、上扬的翅膀低空缓慢飞行、滑翔于草地和农作物上方,头部下垂;注意尾长,具醒目横斑,呈槽状,尾端钝楔形。低空悬停时双翅缓慢拍动,尾展开,长腿下垂。高空翱翔,常放下双腿;从下方仰视,可见黑色、无横斑的展开“指状”翼尖与白色的飞羽下表面(具规则的黑色横斑)形成对比。与其他鹞不同,本种在树上停栖和营巢。

Species Profile

IOC World Bird List

Spotted Harrier

Circus assimilis· Kites, Hawks, Eagles, Harriers, Buzzards

50-61 cm; span to 1.2 m. Smoke-grey above; facial disc chestnut, outlined in grey; underparts chestnut, plentifully spotted white; long, grey tail, with four or five bold black bands and broad black tip; legs long, yellow.

Singles or pairs: flies, glides slowly and low over grassland and crops, on broad, upswept wings, head downpointed; note long, boldly barred, trough-shaped tail, bluntly wedge-shaped at tip. Hovers low with wings slowly beating, tail fanned, long legs trailing. Soars high, often lowers legs; overhead, note contrast of black, unbarred spread 'fingertips' and white undersides of flight feathers, regularly barred black. Unlike other harriers, perches and nests in trees.

Other name
Smoke Hawk.
Juvenile
very different - reddish buff; facial disc outlined with blackish streaks; buff mark on nape; upperparts mottled and barred black; cluster of buff crescents on 'shoulder' becomes a pale upperwing-band in flight. Flight-feathers black; rump mottled paler; tail banded dark grey; underparts paler buff, finely streaked blackish on breast, with broader red-brown streaks below. N.B. juvs. moulting into imm. plumage briefly have whitish buff body, with head and neck heavily streaked dark brown, giving a hooded appearance (Marchant & Higgins, 1993).
Immature
grey upperparts with buff feather margins; underparts chestnut, streaked paler; tail dark grey, barred darker.
Similar Species
Swamp Harrier: old, pale males (some with grey hoods) confusable, but rump always white; most have unbarred grey tails (but barred wingtips).
Voice
at nest 'a sharp, high-pitched "wik wik wik" (Hollands, 1984).
Habitat
grassy plains, crops and stubblefields; bluebush, saltbush, spinifex associations; scrublands, mallee, heathlands; open, grassy woodlands.
Breeding
Aug.-Dec. or Feb.-April.
Nest
usually in live tree.
Eggs
3-4; white or blue-white, smeared, blotched rusty.
Range & Status
mostly inland and sub-inland e. and se. Aust. and coastal WA. Dry season visitor to coastal n. Aust.; summer-autumn (and irregular winter) visitor to coastal s. Aust. Vagrant Tas. Nomadic; irruptive in response to local abundance of rodents, quail, etc. Sedentary; dispersive; irruptive; part-migratory.