
Rufous-banded Honeyeater
UncommonGBIF 31.1·Dongniao Rarity Index8.78
(英文名:Rufous-banded Honeyeater,学名:Conopophila albogularis),是雀形目吸蜜鸟科蚊蜜鸟属的鸟类。分布于新几内亚南部、中南部、东北部和东南部,以及澳大利亚北部至约克角半岛北部和昆士兰东北部。达尔文郊区生态系统中最常见的小型鸟类之一,尤其在公园和花园中数量众多。
Rufous-banded Honeyeater
12-13 cm. Head greyer than Rufous-throated; white throat cut off by broad rufous breastband; bold yellow edges to flight/tail feathers. Immature: breastband partial or absent. Pairs, parties: noisy, aggressive with other honeyeaters at blossoms.
- Similar Species
- Rufous-throated, imm.
- Voice
- repeated, rising 'zzheep', like young cuckoo. In group display, brisk, silvery 'sweeta-swee, sweeta-swee'.
- Habitat
- watercourse vegetation, mangroves, paperbarks, monsoon forest, eucalypt woodland, coastal scrubs, cultivation, gardens.
- Breeding
- Sept.-April.
- Nest
- deep hammock of paperbark strips, plant fibres, spiders' web; lined with grass; 1-3 m among leaves, often over water.
- Eggs
- 2-3; white, spotted, dotted red-brown, in cap.
- Range & Status
- coastal n. Aust. and islands: from Top End (NT), s. to Victoria R. Downs-Katherine-Roper R.; e. on Gulf coast to w. and ne. coast C. York Pen. (Q), s. to c. Lakefield NP (Stewart, 1984). Common. Also Torres Strait, PNG, Aru Is.






