
White-gaped Honeyeater
OccasionalGBIF 19.1·Dongniao Rarity Index8.94
英文名:White-gaped Honeyeater(学名:Stomiopera unicolor),是雀形目吸蜜鸟科斯多米吸蜜鸟属的鸟类。这种中到大型的吸蜜鸟拥有烟灰色的羽毛,眼周至喙间有一块明亮的淡色斑。其体型远大于同样呈暗色的暗褐色吸蜜鸟。广泛分布于澳大利亚北部的干燥热带区域,包括花园、红树林和草原。
White-gaped Honeyeater
18-21.5 cm. Plain grey-brown with olive wash on primaries; cream-white to yellow horizontal half-moon on gape. Pairs, parties: noisy, aggressive, with group chases, displays.
- Other name
- River Honeyeater.
- Similar Species
- Lewin's Honeyeater: half-moon ear mark.
- Voice
- rollicking calls, choruses: 'whit whit, awhit-whit, awhit-whit'; explosive 'chiew' or 'chop'.
- Habitat
- near water in pandanus; mangroves, paperbarks, woodlands, homestead environs, streets, gardens.
- Breeding
- Sept.-May.
- Nest
- cup of fine grass, rootlets, hair, plant/bark-fibre, spiders' web; in horizontal fork of leafy tree, shrub, 2-16 m high.
- Eggs
- 2; whitish pink, spotted, blotched red, purple.
- Range & Status
- tropical n. Aust. and islands: from Broome (WA) through Kimberley, Top End (NT), e. on Gulf coast to c. Normanton. C. York Pen. (Q); s. on e. coast to upper Burdekin R.-Proserpine. Inland to Fitzroy R. (WA)-Newcastle Waters (NT); Mt Isa-Georgetown-Atherton Tableland (Q). Common n. Aust.; uncommon e. coast. Sedentary.






