
Green Oriole
OccasionalGBIF 18.9·Dongniao Rarity Index8.92
(英文名:Green Oriole,学名:Oriolus flavocinctus),是雀形目黄鹂科黄鹂属的鸟类。中型鸣禽,常见于澳大利亚北部、新几内亚南部和小巽他群岛东部的热带雨林。其特征为橄榄绿色的上部,绿色胸羽渐变为黄色腹部,雄鸟具有鲜艳的红眼和长喙。绿鹂分布于澳大利亚北部及新几内亚南部,栖息于雨林、公园和花园。
Green Oriole
26-30 cm. Bill longish, slightly arched, reddish pink; eye red; plumage dense mustard yellow-green above/below; finely streaked black; flight feathers/tail blackish, broadly tipped pale yellow. Immature: bill browner; plumage more boldly streaked, with yellow feather margins. Singles, pairs, small flocks: forages in foliage with figbirds and other fruit-eaters.
- Other name
- Yellow Oriole, Green Oriole.
- Similar Species
- Olive-backed Oriole.
- Voice
- loud, bubbling call of 3-4 notes: liquid 'yok-yok-yol', characteristic sound near water in coastal n. Aust.; also clear 'pee-kweek'; in aggression, harsh 'scarab!'; soft, warbling, sub-song.
- Habitat
- rainforests; dense vegetation on watercourses; woodlands, paperbarks, mangroves, plantations, orchards, gardens.
- Breeding
- Oct.-March.
- Nest
- deep hammock of bark strips, vine tendrils; lined with rootlets; slung in leafy outer branches, 5-16 m high.
- Eggs
- 2; cream; spotted, blotched brown, grey.
- Range & Status
- from w. Kimberley (WA) to Top End (NT) and coastal islands; in Q, from Cape York Pen., s. on e. coast to c. Ingham. Common in suitable habitat. Sedentary. Also PNG.
- Distribution key to races
- 1. Oriolus flavocinctus flavocinctus 2. Oriolus flavocinctus tiwi 3. Oriolus flavocinctus flavotinctus 4. Oriolus flavocinctus kingi





