Green Oriole

Green Oriole

OccasionalGBIF 18.9·Dongniao Rarity Index8.92

Oriolus flavocinctus· 黄鹂科· Passeriformes

Green Oriole (Oriolus flavocinctus) 绿鹂,是雀形目黄鹂科黄鹂属的鸟类。中型鸣禽,常见于澳大利亚北部、新几内亚南部和小巽他群岛东部的热带雨林。其特征为橄榄绿色的上部,绿色胸羽渐变为黄色腹部,雄鸟具有鲜艳的红眼和长喙。绿鹂分布于澳大利亚北部及新几内亚南部,栖息于雨林、公园和花园。

Species Profile

IOC World Bird List

Green Oriole

Oriolus flavocinctus· Figbirds, Orioles

26-30 cm. Bill longish, slightly arched, reddish pink; eye red; plumage dense mustard yellow-green above/below; finely streaked black; flight feathers/tail blackish, broadly tipped pale yellow. Immature: bill browner; plumage more boldly streaked, with yellow feather margins. Singles, pairs, small flocks: forages in foliage with figbirds and other fruit-eaters.

Other name
Yellow Oriole, Green Oriole.
Similar Species
Olive-backed Oriole.
Voice
loud, bubbling call of 3-4 notes: liquid 'yok-yok-yol', characteristic sound near water in coastal n. Aust.; also clear 'pee-kweek'; in aggression, harsh 'scarab!'; soft, warbling, sub-song.
Habitat
rainforests; dense vegetation on watercourses; woodlands, paperbarks, mangroves, plantations, orchards, gardens.
Breeding
Oct.-March.
Nest
deep hammock of bark strips, vine tendrils; lined with rootlets; slung in leafy outer branches, 5-16 m high.
Eggs
2; cream; spotted, blotched brown, grey.
Range & Status
from w. Kimberley (WA) to Top End (NT) and coastal islands; in Q, from Cape York Pen., s. on e. coast to c. Ingham. Common in suitable habitat. Sedentary. Also PNG.
Distribution key to races
1. Oriolus flavocinctus flavocinctus 2. Oriolus flavocinctus tiwi 3. Oriolus flavocinctus flavotinctus 4. Oriolus flavocinctus kingi