
Olive-backed Oriole
OccasionalGBIF 9.3·Dongniao Rarity Index8.39
(英文名:Olive-backed Oriole,学名:Oriolus sagittatus),是雀形目黄鹂科黄鹂属的鸟类。中型鸣禽,广泛分布于澳大利亚北部、东部及新几内亚南部。此鸟常见且显眼,以橄榄绿色背部、黑色细纹和淡色胸部为显著特征。
Olive-backed Oriole
26-28 cm. Graceful thrush-like bird of treetops: bill deep-pink, slightly arched; eye red; upperparts olive-green, finely streaked black; underparts creamy white with bold dark teardrop streaks; tail grey-green, tipped white. Male: throat/breast washed olive-green. Female: bill dull pink. Immature: bill/eye blackish; upperparts greyish brown, feathers edged rufous; white below, boldly streaked black. Singles, pairs, small autumn/winter flocks. Often heard first: feeds in canopy; raids gardens, orchards; associates with figbirds. Flight undulating.
- Similar Species
- Yellow Oriole. Figbird, female.
- Voice
- rolling, mellow, oft-repeated 'orry, orry-ole', or 'olly-ole'; harsh scolds; scratchy warbling song. Sub-song includes mimicry.
- Habitat
- rainforests, eucalypt forests/woodlands, paperbarks; timber on watercourses; taller inland scrubs, incl. mallee; orchards, golf courses, parks, gardens.
- Breeding
- Sept.-Jan.
- Nest
- deep, untidy cup of bark strips, leaves, grass, moss, spiders' web/egg-sacs; wool, string; lined with grass, hair; slung from horizontal fork in foliage 7-20 m high.
- Eggs
- 2-4; pale cream; spotted, blotched brown, red-brown, grey.
- Range & Status
- n., e. and se. Aust., from Kimberley (WA) to far sw. Vic, far se. SA. Race affinis: from Kimberley (WA) to Leichhardt-Norman Rs. (nw. Q). Race grisescens: C. York region (Q). Part-migratory nominate race: remainder of e. Aust. (Blakers et al, 1984). Summer breeding migrant to se. Aust. (Sept.-April), casual w. to Morgan/Mt Lofty Ras.-Adelaide region (SA): winters in n. Aust., far inland in good seasons, mostly on river systems, to far sw. Q, Riverina-Murray Valley. Uncommon. Also PNG.
- Distribution key to races
- 1. Oriolus sagittatus affinis 2. Oriolus sagittatus grisescens 3. Oriolus sagittatus sagittatus






