Brown-headed Honeyeater

Brown-headed Honeyeater

OccasionalGBIF 16.1·Dongniao Rarity Index8.84

Melithreptus brevirostris· 吸蜜鸟科· Passeriformes

Brown-headed Honeyeater(学名:Melithreptus brevirostris),是雀形目吸蜜鸟科抚蜜鸟属的鸟类。分布于澳大利亚西南部、南部至中东部地区。其特征是头部棕色,眼周有奶油色或橙色裸皮斑块,背部橄榄褐色,腹部淡色,腿脚橙色。以昆虫为主食,同时摄取花蜜。

Species Profile

IOC World Bird List

Brown-headed Honeyeater

Melithreptus brevirostris· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

11-14 cm. Duller than rest of group: crown brownish; ear-coverts darker brown; skin around eye buff to pale cream; nape-band dull cream; upperparts washed olive-green; underparts pale fawn. Race leucogenys (sw. WA): head darker, cheeks whiter; eye-ring orange-buff. Immature: washed olive-green on crown/wings; eye skin pale blue. Singles, small flocks, especially in autumn: conspicuous by calls, bouncing flight between trees. Works sittella-like over limbs, foliage, hanging acrobatically, fluttering, always moving. Gathers fibre for nest from cattle, koalas, human heads and garments.

Similar Species
imms. of White-throated, White-naped Honeyeaters: patchy brown-orange and blackish heads; check for nearby adults.
Voice
contact-call: sweet 'yet' or 'yet yet'; loud 'chips'. Song: animated staccato 'chip-chip-chip-chip-chip' starting with separate notes, accelerating, splintering, ending with separate 'chip's. Alarm-call: flat hard trill.
Habitat
rainforests, eucalypt forests, woodlands, swamp woodlands; scrublands - mallee, belar; coastal tea-tree, banksia-scrubs.
Breeding
Aug.-Jan.
Nest
firmly woven, deep cup of bark-shreds, grass, hair; lined with fur; slung from branchlets in leafy sapling or tree, 3-15 m high.
Eggs
2-3; whitish pink, pale salmon; lined, dotted, spotted chestnut-red with similar markings below surface, mostly at large end.
Range & Status
widespread coastal se. Aust. and islands; s. WA. In e. Q, ranges n. to (? hinterland of) Bowen, inland to Idalia NP, 100 km n. of Tambo-Cunnamulla; e. to Rockhampton-Chinchilla-Cunningham's Gap; sparse ne. NSW, s. to Clarence R.; otherwise widespread e. and s. NSW, inland to Bourke-Ivanhoe-mallee areas of far sw.; nearly throughout Vic.; in s. SA, n. to L. Frome-Flinders Ras.-L. Torrens-Gawler Ras.-Ooldea-Yalata; in s. WA, w. along Bight coast, from Mundrabilla-Zanthus, inland to Leonora (race leucogenys, coastal sw. WA, n. to Shark Bay). Common. Sedentary; nomadic or part-migratory.
Distribution key to races
1. Melithreptus brevirostris brevirostris 2. Melithreptus brevirostris wombeyi 3. Melithreptus brevirostris pallidiceps 4. Melithreptus brevirostris magnirostris 5. Melithreptus brevirostris leucogenys