
White-throated Honeyeater
OccasionalGBIF 13.3·Dongniao Rarity Index8.59
(英文名:White-throated Honeyeater,学名:Melithreptus albogularis),是雀形目吸蜜鸟科抚蜜鸟属的小型鸟类,原产自新几内亚和澳大利亚东部与北部地区。其显著特征为黑色顶冠,橄榄绿上体和白色下体,眼周有白色皮肤环带,颈背具白色条纹。
White-throated Honeyeater
12.5-14.5 cm. Like White-naped Honeyeater; eye-crescent whitish to pale blue; nape-band bold, nearly reaching eye; chin, entire underparts white. Immature: duller; crown patchy tawny black; eye-crescent dull blue-white; fainter nape-mark. Behaves like White-naped, but not strongly migratory.
- Similar Species
- White-naped Honeyeater: red eye-crescent in e. Aust.; slight black chin; calls differ.
- Voice
- sharper than White-naped: peevish 'psee'; a repeated 'T-tee, T-tee, t-tee' or 'georgee, georgee' somewhat like double note of Leaden Flycatcher. Flight-call: explosive 'dip'. Song: ringing 'chick, chick-chick, chick-chick, chick', usually from treetop. Alarm-call: flat hard trill, like Brown-headed.
- Habitat
- forests, woodlands; paperbark woodlands, timber on watercourses, occasionally mangroves; adjacent parks, gardens.
- Breeding
- most months, according to rainfall.
- Nest
- delicate cup of bark or other soft material, spiders' web; slung from slender fork in outer foliage, 5-16 m high.
- Eggs
- 2; light pink, blotched, freckled red-brown.
- Range & Status
- n. and e. Aust. and islands: from Broome (WA), Top End (NT), s. to Victoria R. Downs-Renner Springs; Gulf coast of Q, s. to Mt Isa-Gregory R.; n. to C. York, s. through e. Q, inland to Glendower-Carnarvon Ras.-Ipswich; s. coastally to Stuarts Point, c. 20 km s. of Nambucca Heads (ne. NSW). Common. Sedentary; part migratory or nomadic. Also s., se. PNG.
- Distribution key to races
- 1. Melithreptus albogularis albogularis 2. Melithreptus albogularis inopinatus






