
Chirruping Wedgebill
UncommonGBIF 47.2·Dongniao Rarity Index9.53
英文名:Chirruping Wedgebill(学名:Psophodes cristatus),是雀形目啸冠鸫科的鸟类。19–21厘米。喙深色、呈楔形、褐色;羽衣浅褐色,具纤细直立的羽冠,胸部有微弱的深色纵纹;飞羽边缘白色;尾较长、呈圆形、黑褐色,羽端白色;腿/脚强壮。幼鸟:喙角质色,飞羽边缘皮黄色。成对、小群或松散群:多奔跑而非跳跃。群鸟紧跟头鸟,长距离平飞滑翔,尾羽微展。有人接近时常停留在灌木顶端鸣叫。
Chirruping Wedgebill
19-21 cm. Bill dark, wedge-shaped, brown; plumage pale brown, slim upright crest, slight dark breast streaks; flight feathers edged white; tail longish, rounded, blackish brown, tipped white; legs/feet strong. Immature: bill horn-coloured, wing feathers edged buff. Pairs, parties, loose flocks: runs rather than hops. Parties follow-the-leader, with long flat glides, tails part-spread. Often remains calling on shrub-top when approached.
- Voice
- duet: one bird calls 'sitzi-cheeri', like Budgerigars' rolling chirrup; female(?) answers with upward-rolling 'r-e-e-e-t CHEER!'; combined in endless rondo, echoed by others, effect unusual.
- Habitat
- arid country with low saltbush, bluebush, emu bush; acacia scrubs; lignum-cane-grass on watercourses.
- Breeding
- Aug.-Nov., and after rains.
- Nest
- loose cup of twigs; 1-3 m in low shrub.
- Eggs
- 2-3; pale green-blue, with grey, purplish, black spots, hieroglyphs.
- Range & Status
- e. inland Aust.: from near Port Augusta (SA), n. to c. Oodnadatta, w. of L. Eyre, to Simpson Desert in ne. SA-se. NT; e. through s. Flinders Ras. (SA); widespread NSW w. of Darling R.; in Q, e. to Cunnamulla, n. to Charleville-lower Diamantina R. Locally common.





