Purple-backed Fairywren

Purple-backed Fairywren

OccasionalGBIF 21.1·Dongniao Rarity Index9.01

Malurus assimilis· 细尾鹩莺科· Passeriformes

英文名:Purple-backed Fairywren(学名:Malurus assimilis),是雀形目细尾鹩莺科的鸟类。11–14.5 厘米。澳大利亚内陆大部地区唯一具栗色肩斑的细尾鹩莺。雄鸟,繁殖羽:头顶紫色,颊斑大而尖,亮蓝色;“肩斑”栗色;背紫色,延伸至上胸两侧;眼先、喉及胸部乌黑色,与下方淡黄白色下体截然分界;尾长,蓝黑色,端部白色。雄鸟,蚀羽:似雌鸟,但嘴和眼先黑色;尾更蓝;具明显的窄白色眼圈;下体较雌鸟更白。雌鸟:嘴黄褐色;深栗色的眼先和眼圈形成醒目的暗色“面罩”。上体淡褐色,包括很长的染蓝色尾羽;下体淡黄白色,胁部染皮黄色。在澳大利亚西北部,有两个特征鲜明的亚种:dulcis 亚种,分布于阿纳姆地 escarpment(北领地),雄鸟:胁部深薰衣草色;尾短,蓝色带白端;雌鸟:眼先和眼圈白色;上体蓝灰色;尾蓝色,端部白色。rogersi 亚种,分布自阿纳姆地 escarpment(北领地)向西延伸至金伯利地区(西澳大利亚):相似,但雌鸟眼先和眼圈为黄褐色。dulcis 与rogersi 在分布区重叠处均与assimilis 亚种杂交。成对、结群活动:通常以“棕色鸟”占多数;具彩色羽衣的雄鸟可能一同觅食,常在灌木、树木高处活动。

Species Profile

IOC World Bird List

Purple-backed Fairywren

Malurus assimilis· Australasian Wrens

11-14.5 cm. The sole chestnut-shouldered fairy-wren across much of inland Australia. Male, Breeding: crown violet and large, pointed cheek patches bright blue; 'shoulder-patch' chestnut; back purple, extending to sides of upperbreast; lores, throat and chest jet black, cut off sharply by fawn-white underparts; tail long, blue-black, tipped white. Male, eclipse: like female but bill and lores black; tail bluer; obvious narrow off-white eye-ring; underparts whiter than female. Female: bill tan; prominent dark 'mask' formed by dark chestnut lores and eye-ring. Upperparts pale brown, incl. very long, blue-washed tail; underparts fawn-white, washed buff on flanks. In nw. Aust., two distinctive races: dulcis, of Arnhem Land escarpment (NT), male: flanks deep lavender; tail short, blue with white tips; female: lores and eye-ring white; upperparts blue-grey; tail blue, tipped white. Race rogersi, ranging w. from Arnhem Land escarpment (NT) into Kimberley region (WA): similar, but females have tan-coloured lores and eye-ring. Both dulcis and rogersi interbreed with assimilis where their ranges overlap. Pairs, parties: 'brown birds' usually predominate; coloured males may forage together, often high in shrubs, trees.

Similar Species
Variegated Fairywren in the e., Blue-breasted Fairy-wren in s. WA-Eyre Pen. (SA); Red-winged Fairy-wren in s. WA; Lovely Fairy-wren in ne. Q. Female 'blue wrens' lack distinctive dark-chestnut lores and eye-ring; most have shorter tails.
Voice
somewhat like Superb, but harder, higher-pitched.
Habitat
mallee, mulga, saltbush, lignum and spinifex; shrubby or rank grassy vegetation on watercourses. Races dulcis and rogersi: shrubs and spinifex in rugged sandstone hills and gorges; shrubs, grass on watercourses; pandanus, paperbarks by freshwater springs, pools.
Breeding
July-March.
Nest
domed, loosely woven; of soft grass, bark strips, plant down, spiders' web and egg-sacs; low in undergrowth or low shrub, or tall tuft of grass.
Eggs
3-4 (dulcis and rogersi 2-3); white, finely speckled with reddish purple, mostly at large end.
Range & Status
widespread in mainland Aust. w. of Variegated Fairywren; absent from ne. Q beyond c. Georgetown-upper Burdekin R.-Townsville, from s., e. and ne. Vic., from extreme se. SA, Adelaide-Mt Lofty Ras. and Kangaroo I., from s. WA s. and w. of Geraldton-Eucla (but with long coastal extension s. from Geraldton to near Perth). Race dulcis: w. Arnhem Land (NT) from King R. w. to near South Alligator R. Race rogersi: w. fringes of Arnhem Land escarpment (NT) w. to Kimberley region (WA). Fairly common. Mostly sedentary.
Distribution key to races
1. Malurus assimilis rogersi 2. Malurus assimilis dulcis 4. Malurus assimilis assimilis 5. Malurus assimilis bernieri