
Little Shrikethrush
英文名:Little Shrikethrush,(学名:Colluricincla megarhyncha),是雀形目啸鹟科鵙鹟属的鸟类。体型粗壮的林栖鸣禽,具极厚的喙。该种为“小鵙鹟”复合体拆分后的狭义物种,分布区域涵盖澳大利亚西北部和整个新几内亚低地及山脚,栖息于低地至中海拔的多种潮湿森林,包括次生林、沼泽林和红树林。其歌声洪亮多变,常被认为是最悦耳的林鸟之一。
Arafura Shrikethrush
Two species recently separated:
Colluricincla rufogaster.
Colluricincla megarhyncha.
17-19 cm. Small, large-billed shrike-thrush: bill silvery brown above, pinkish on sides. Upperparts olive-grey-brown, crown/nape greyer; throat whitish; underparts rufous-buff, with fine dark streaks; legs pink-brown. Birds in ne. Q more cinnamon-rufous: in Top End (NT) to w. Kimberley (WA) bill blackish; eyebrow pale; face/throat whitish; underparts pale rufous. Singles, pairs: forages on tree-trunks; tangles of vines/leaves; located by calls, rustling bark.
- Other name
- Little Shrike-thrush.
- Voice
- deep 'shee-ee, wot wot wot'; or 'wot, wot, shee?'; 'eeee, butch-butch-butcher'; in alarm, loud, sparrow-like 'charip', harsh wheezes.
- Habitat
- rainforest (mostly lowland in ne. NSW-se. Q); watercourse vegetation; paperbarks; coastal open forest; mangroves, lantana thickets.
- Breeding
- Sept.-March.
- Nest
- deep cup of plant fibre, leaves, rootlets, stems, spiders' web; in fork, vine tangle, low to 10 m.
- Eggs
- 2-3; pearly white/pale pink; spotted, blotched brown, with underlying lilac.
- Range & Status
- coastal e. and n. Aust., from c. Nambucca Heads-Coutts Crossing (NSW) to w. coast, C. York Pen. (Q). Mangroves of sw. Gulf (NT); Top End to w. Kimberley (WA). Common. Sedentary.
- Distribution key to races
- 1. Colluricincla megarhyncha rufogaster 2. Colluricincla megarhyncha griseata 3. Colluricincla megarhyncha normani






