
Lesser Crested Tern
OccasionalGBIF 19.9·Dongniao Rarity Index7.07
英文名:Lesser Crested Tern(学名:Thalasseus bengalensis),是鸻形目鸥科凤头燕鸥属的鸟类。夏季成鸟特征为黑色帽状顶羽,橙色细长喙,灰翼、臀和尾,白色腹部,以及黑色腿脚。分布于世界亚热带沿海区域,从红海跨印度洋至西太平洋,澳大利亚,以及地中海南岸的利比亚沿岸岛屿。澳大利亚群体可能为留鸟,而其他群体则为候鸟,迁往南非过冬
Lesser Crested Tern
37-42 cm; span c. 90 cm. Smaller, paler than Crested, with orange bill. Breeding Plumage: black cap extends nearly to base of bill; white spots on forehead. Non-breeding: bill duller; forehead white, streaked black on crown. Immature: dark shoulder mark, mottled brownish above; outer primaries, outer tail feathers sooty.
like Crested Tern.
- Habitat
- offshore waters; islands, cays, reefs, beaches.
- Breeding
- Oct.-Dec.; April-May, depending on location.
- Eggs
- 1; light stone-coloured, blotched, spotted dark purple, underlying lavender marks; in scrape, in colony, on island.
- Range & Status
- coastal n. Aust.: from Shark Bay (WA) to c. Brisbane (Q); breeds from Bedout and Adele Is. (WA) to Capricorn Group, s. Gt Barrier Reef (Q); casual NSW, sw. WA. Also Solomons-PNG-Indonesia to Red Sea, w. Mediterranean. Sedentary.
- Distribution key to races
- 1. Thalasseus bengalensis torresii






