Lesser Crested Tern

Thalasseus bengalensis· 鸥科(1 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Lesser Crested Tern

Thalasseus bengalensis· Gulls, Terns

37-42 cm; span c. 90 cm. Smaller, paler than Crested, with orange bill. Breeding Plumage: black cap extends nearly to base of bill; white spots on forehead. Non-breeding: bill duller; forehead white, streaked black on crown. Immature: dark shoulder mark, mottled brownish above; outer primaries, outer tail feathers sooty.

like Crested Tern.

Habitat
offshore waters; islands, cays, reefs, beaches.
Breeding
Oct.-Dec.; April-May, depending on location.
Eggs
1; light stone-coloured, blotched, spotted dark purple, underlying lavender marks; in scrape, in colony, on island.
Range & Status
coastal n. Aust.: from Shark Bay (WA) to c. Brisbane (Q); breeds from Bedout and Adele Is. (WA) to Capricorn Group, s. Gt Barrier Reef (Q); casual NSW, sw. WA. Also Solomons-PNG-Indonesia to Red Sea, w. Mediterranean. Sedentary.
Distribution key to races
1. Thalasseus bengalensis torresii

Related Bird Works

  1. Lesser Crested Tern
    001Lesser Crested Tern◔Occasional7.07