Yellow Honeyeater

Stomiopera flava· 吸蜜鸟科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Yellow Honeyeater

Stomiopera flava· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

17.5 cm. Plump yellow-green honeyeater with slight dark line through eye; yellowish eyebrow and facial stripe. Immature: greener. Singles, pairs: placid; movements jerky. Feeds in blossoms, foliage; orchards, gardens for soft fruits. Flight undulating, with distinctive 'flop-flop' of wings.

Voice
clear, emphatic 'whee-a, whee-a, whee-a', with a short rattle; metallic 'tut-tut-tut'; scolding rattle, like House Sparrow; peevish, scratchy 'jab!'.
Habitat
watercourse vegetation, pandanus, paperbarks, eucalypt woodlands, rainforest margins, tropical scrubs, mangroves, orchards, gardens, urban areas.
Breeding
Sept.-Feb.
Nest
shallow cup of bark, grass, palm-fibre, spiders' web; 1-10 m high in leafy shrub or tree; in orchard, garden.
Eggs
2; pale to deep pink, spotted, blotched red-brown, chestnut, purplish grey.
Range & Status
ne. Q: from Flinders R. on Gulf coast s. to Mt Isa, n. to C. York (Jardine R.); s. on e. coast to c. Broad Sound; inland on Tablelands, mostly below 450 m. Patchy; fairly common. Sedentary.
Distribution key to races
1. Stomiopera flava flava 2. Stomiopera flava addenda

Related Bird Works

  1. Yellow Honeyeater
    001Yellow Honeyeater◔Occasional8.99
  2. Yellow Honeyeater
    002Yellow Honeyeater◔Occasional8.99