Scarlet Myzomela
Myzomela sanguinolenta· 吸蜜鸟科(2 photos)
Photographed In:
Locations:
Scarlet Myzomela
10-11 cm. Male: head/breast/back and rump bright scarlet; wings/tail blackish; underparts whitish. Female: tawny brown; slight reddish wash on chin. Immature: like female; gape yellow. Singles, pairs, companies at blossoms: aggressive, chases in bouncing flight. Males call from treetops, high branches.
- Other name
- Scarlet Honeyeater, Scarlet Myzomela
- Similar Species
- Red-headed, Brown, Dusky Honeyeaters; Crimson Chat.
- Voice
- male: quick, explosive, silvery, 'falling-leaf' song; squeaks, twitterings. Both sexes: brisk 'chiew-chiew'.
- Habitat
- rainforests; blossoming eucalypt forests; woodlands, paperbarks, heaths, coastal scrubs, watercourse-vegetation, mistletoes, street/garden trees/shrubs.
- Breeding
- June-Jan.
- Nest
- delicate cup of bark shreds, spiders' web; in foliage to 10 m.
- Eggs
- 2 (3); whitish; spotted, blotched red-brown, brown-yellow, pale mauve.
- Range & Status
- coastal e. Aust. and islands: from c. Cooktown (Q) to Gippsland (Vic.), w. inland to Mt Surprise-Carnarvon Ras. (Q), Inverell-Mudgee (NSW), shale areas, sandstone heaths, Sydney region (Hoskin, 1991). Summer migrant s. coast NSW-e. Vic., w. to c. Gippsland Lakes; casual ACT, ne. Vic., Melbourne. Part-migratory. Also e. Indonesia.

