Red-whiskered Bulbul

Pycnonotus jocosus· 鹎科(1 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Red-whiskered Bulbul

Pycnonotus jocosus· Bulbuls

20-23 cm. Jaunty, distinctive, with erect black crest, white cheek; red earmark; pink undertail-coverts; white corners to black tail. Immature: browner; lacks red earmark. Singles, pairs in local colonies; gregarious in winter. Restless, quick; perches on wires, other high points, sallies after insects. Destructive of berries, flower buds, soft fruits; spreads seeds of privet.

Similar Species
Eastern Whipbird: darker; breast black; no red.
Voice
many pleasant, loud, liquid, musical call-sequences; one described as 'queep-quillya'.
Habitat
gardens, suburban trees, public parks, wasteland, thickets; marginally into native woodland, scrubland.
Breeding
Aug.-Feb.
Nest
shallow, untidy, open cup of bark fibre, leaves, rootlets; lined with fine twigs, rootlets; to 3 m high in thick cover.
Eggs
2-4; glossy, whitish, heavily but finely spotted, some blotched, reddish/purplish brown.
Range & Status
India, s. China, parts of se. Asia. Introduced Aust. c. 1880, later escaped from aviaries. Common, widespread in Sydney region (NSW) w. to Blue Mts, n. to lower Hunter Valley, s. to Shoalhaven R.; separate population Coffs Harbour. Rare in scattered small groups in suburban Melbourne, e.g. Banyule, Ivanhoe, Kew, St Kilda (Vic.).
Distribution key to races
1. Pycnonotus jocosus jocosus

Related Bird Works

  1. Red-whiskered Bulbul
    001Red-whiskered Bulbul○Common5.62