Red-whiskered Bulbul

Red-whiskered Bulbul

CommonGBIF 3.5·Dongniao Rarity Index5.62

Pycnonotus jocosus· 鹎科· Passeriformes

Red-whiskered Bulbul(学名:Pycnonotus jocosus),是雀形目鹎科鹎属的鸟类。中等体型的鸣禽,上体棕色,下体白色,具高耸的黑色羽冠,胸部两侧具不连结的黑色环纹。原始分布于亚洲,包括印度、尼泊尔、锡金、不丹、孟加拉国和中南半岛等地,后被引入澳大利亚、美国洛杉矶、夏威夷、佛罗里达、毛里求斯等地,其中在佛罗里达的分布范围有限。

Species Profile

IOC World Bird List

Red-whiskered Bulbul

Pycnonotus jocosus· Bulbuls

20-23 cm. Jaunty, distinctive, with erect black crest, white cheek; red earmark; pink undertail-coverts; white corners to black tail. Immature: browner; lacks red earmark. Singles, pairs in local colonies; gregarious in winter. Restless, quick; perches on wires, other high points, sallies after insects. Destructive of berries, flower buds, soft fruits; spreads seeds of privet.

Similar Species
Eastern Whipbird: darker; breast black; no red.
Voice
many pleasant, loud, liquid, musical call-sequences; one described as 'queep-quillya'.
Habitat
gardens, suburban trees, public parks, wasteland, thickets; marginally into native woodland, scrubland.
Breeding
Aug.-Feb.
Nest
shallow, untidy, open cup of bark fibre, leaves, rootlets; lined with fine twigs, rootlets; to 3 m high in thick cover.
Eggs
2-4; glossy, whitish, heavily but finely spotted, some blotched, reddish/purplish brown.
Range & Status
India, s. China, parts of se. Asia. Introduced Aust. c. 1880, later escaped from aviaries. Common, widespread in Sydney region (NSW) w. to Blue Mts, n. to lower Hunter Valley, s. to Shoalhaven R.; separate population Coffs Harbour. Rare in scattered small groups in suburban Melbourne, e.g. Banyule, Ivanhoe, Kew, St Kilda (Vic.).
Distribution key to races
1. Pycnonotus jocosus jocosus