Carnaby's Black Cockatoo

Zanda latirostris· 凤头鹦鹉科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Carnaby's Black Cockatoo

Zanda latirostris· Cockatoos, Corellas, Galah, Cockatiel

53-60 cm. Dull black cockatoo with pale feather margins; white patch on ear coverts and white panels in long tail, often exposed in flight. Male: bill black; eye-ring reddish; dull white ear patch; less distinct feather margins. Female: bill whitish; eye-ring grey; clear-white ear patch; broader pale margins to breast-feathers. Confined to WA: closely related to Yellow-tailed Black-Cockatoo of e. Aust. Differs from Baudin's Black-Cockatoo in shorter, broader bill adapted for cracking seed-capsules of hakeas, dryandras, banksias, grevilleas; feeds much on ground.

Other name
Carnaby's Black-Cockatoo, Short-billed Black-Cockatoo, Slender-billed Black-Cockatoo or White-tailed Black-Cockatoo.
Habitat
open forests, woodlands, scrublands, wheatbelt and sandplain areas; taller, denser karri, Eucalyptus diversicolor; exotic pine plantations in summer-autumn dispersal; gardens.
Breeding
July-Nov.
Nest
decayed wood debris in large hollow in eucalypt, from near ground to over 20 m.
Eggs
2; oval, white; usually only one offspring survives.
Range & Status
confined to sw. WA, from c. lower Murchison R. to c. Israelite Bay in se., inland to L. Moore-Merredin-Norseman. Breeds in n. Darling Ras. and wheatbelt, disperses coastwards in summer-autumn, returning in winter. Locally nomadic. Endangered.

Related Bird Works

  1. Carnaby's Black Cockatoo
    001Carnaby's Black Cockatoo●Legendary9.35
  2. Carnaby's Black Cockatoo
    002Carnaby's Black Cockatoo●Legendary9.35